Program "Artemis"

Prekretnica: Po prvi put u povijesti, na Mjesec će krenuti jedna žena

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

„Posljednja osoba je po Mjesecu hodala 1972. godine. Niti jedna žena nije kročila na lunarnu površinu“, kažu iz NASA-ePrema posljednjim izjavama voditelja agencije NASA, po prvi put u povijesti, na Mjesec će krenuti jedna žena.


Put je planiran do 2024. godine, a CNN navodi da je to zahvaljujući „povećanju budžeta agencije od strane predsjednika Trumpa“.


Samo je dvanaest ljudi (svi muškarci) hodalo po Mjesecu, a prema riječima Bettine Inclan (direktorice komunikacija NASA-e), svi su bili Amerikanci.
„Posljednja osoba je po Mjesecu hodala 1972. godine. Niti jedna žena nije kročila na lunarnu površinu“, kaže Inclan.


Trump je u ponedjeljak objavio da dodaje 1.6 milijardi budžetu NASA-e tako da se „mogu vratiti u svemir“.


„Pod mojom administracijom, vraćamo veličinu NASA-i i idemo natrag na Mjesec, a onda i na Mars“, objavio je američki predsjednik.


„Ova investicija će nam dozvoliti da napredujemo u dizajnu, razvoju i istraživanju“, rekao je Jim Bridenstine (administrator pri NASA-i).Voditelji NASA-e su u ponedjeljak izjavili da je Trump izazvao agenciju da sleti na Mjesec do 2024. godine, što je njegova posljednja godina u Ovalnom uredu – bude li ponovno izabran.


Novo ime misije će biti „Artemis“ (Artemida), prema grčkoj božici Mjeseca i sestri blizanki Apolona (Apollo). Misija Apollo 11 je uspjela po prvi puta u povijesti dovesti ljude na Mjesec, 1969. godine.


„Pedeset godina nakon Apolla, program Artemis će odvesti muškarce i prvu ženu na Mjesec“, izjavljuje Bridenstine na konferenciji, a prenosi CNN.


U NASA-i se nadaju da će dodatna istraživanja Mjeseca pomoći SAD-u u uspostavi strateške pozicije u Svemiru te ojačati međunarodna partnerstva.


Iz agencije poručuju i da se nadaju da će nova misija i istraživanja, inspirirati i novu generaciju znanstvenika.