Sollasina Cthulhu

Pravi Cthulhu: Otkriveno zastrašujuće biće koje je živjelo prije 430 milijuna godina

Portal Novilist.hr

FOTO/Twitter

FOTO/Twitter

Znanstvenici su biće nazvali Sollasina Cthulhu,  prema zvijeri koja je inspirirala popularne „Alien“ filmoveZnanstvenici su otkrili fosil morskog bića za koje se vjeruje da je živjelo prije 430 milijuna godina. Otkriveno je u Velikoj Britaniji, a sačuvane ostatke su identificirali američki i britanski paleontolozi.


Znanstvenici su biće nazvali Sollasina Cthulhu,  prema zvijeri koja je inspirirala popularne „Alien“ filmove. Vjeruju da je „Sollasina“ daleki predak morskog krastavca.


Fosil je širine tri centimetra, a njegove pipaljke su služile da hvatanje hrane te kretanje po morskom tlu. Fosil je pronađen u vulkanskom pepelu koje je nekada prevladavalo na području današnjeg Herefordshirea.
Vodeći autor studije, dr. Imran Rahman izjavljuje: „Sollasina pripada izumrloj skupini, a ovaj novi materijal pruža prve informacije o njihovim strukturama“, prenosi Mirror. “Ovo tumačimo kao prvi dokaz o mekim dijelovima vodenog vaskularnog sustava kod ofiocistioida.”, dodaje Rahman.Otkriće baca novo svjetlo na ranu evoluciju morskih krastavaca koji nemaju oči, ali su osjetljivi na svjetlost. Žive u plitkim vodama i tijekom dnevnih sati su obično skriveni. Morski krastavci pripadaju skupini životinja koje se nazivaju bodljikaši. Njihovi najbliži rođaci su morske zvijezde i morski ježevi. Postoji preko 1.250 vrsta morskih krastavaca koje se mogu naći u oceanima diljem svijeta, javlja Mirror.