Duljine palca

Ponovno pronađena najveća pčela na svijetu. Smatralo se da je izumrla

P. N.

Autor: Clay Bolt

Autor: Clay BoltNajveća pčela na svijetu je ipak ponovo otkrivena nakon što su znanstvenici desetljećima smatrali kako je gigantska vrsta ovog insekta – izumrla.


Divovska pčela Megachile pluto, koja je duljine palca odrasle osobe, pronađena je na jednom slabo istraženom indonezijskom otoku, a poznatija je kao Wallaceova divovska pčela.


Insekt je nazvan po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Russellu Wallaceu, koji ju je prvi put 1858. godine i opisao. Znanstvenici su pronašli nekoliko primjeraka ove vrste 1981. godine, ali od tada više nije viđena.
– Nitko ju od tada nije vidio, rekao je Robin Moore, biolog i direktor za komunikacije organizacije Global Wildlife Conservation, koja je financirala ekspediciju. ˝Bojali smo se da je izumrla.”


No, pronašli su živu ženku i fotografirali su je prije puštanja.


– Bilo je apsolutno zapanjujuće vidjeti ovog insekta, čime smo se definitivno uvjerili da on još uvijek postoji i da luta Indonezijom. Čuti njezino zujanje oko glave bio je nevjerojatan doživljaj”, rekao je fotograf Clay Bolt.


Velike oprašivače nije lako pronaći. Pčele se ukopaju u humke zemlje koje su izgradili termiti. Oni vise na stablima na otprilike osam metara od tla ili više. Kako bi izvukli pčele, biolozi moraju pronaći i promatrati ove humke dvadesetak minuta, prenosi Geek.hr.


Stručnjaci su zabrinuti za sudbinu pronađene pčele, jer su takvi primjerci i prije bili meta krivolova i rasprodaja.


Razlog zašto su ove pčele tako velike još je uvijek nepoznat, ali stručnjaci nagađaju da je moguć otočni gigantizam, izolirane vrste na otocima postaju mnogo veće od njihovih kopnenih rođaka, pogotovo ako nisu mete predatora.


Pogledajte najveću pčelu na svijetu u videu koji slijedi: