Kod Teegardenove zvijezde

Otkrivena su dva nova planeta nalik Zemlji: “Nalaze se u useljivoj zoni gdje ima vode”

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Astronomi sumnjaju da bi ta dva planeta mogla biti dio većeg sustava. "Mnoge zvijezde su očito okružene sustavima s nekoliko planeta"Međunarodni istraživački tim predvođen Sveučilištem u Göttingenu otkrio je dvije nove planete nalik Zemlji, u blizini jedne od naših najbližih susjednih zvijezda. “Teegardenova” zvijezda udaljena je samo 12,5 svjetlosnih godina od Zemlje i jedna je od najmanjih poznatih zvijezda.


Iako nam je toliko blizu, zvijezda nije otkrivena do 2003. Znanstvenici su zvijezdu promatrali oko tri godine, a rezultati su objavljeni u časopisu Astronomy and Astrophysics.


Njihovi podaci jasno pokazuju postojanje dva planeta. “Dva planeta nalikuju na unutarnje planete našeg Sunčevog sustava”, objašnjava autor knjige Mathias Zechmeister s Instituta za astrofiziku Sveučilišta u Göttingenu. “Oni su samo malo teži od Zemlje i nalaze se u takozvanoj useljivoj zoni, gdje voda može biti prisutna u tekućem obliku”, piše Science Daily.
Astronomi sumnjaju da bi ta dva planeta mogla biti dio većeg sustava. “Mnoge zvijezde su očito okružene sustavima s nekoliko planeta”, objašnjava koautor profesor Stefan Dreizler sa Sveučilišta u Göttingenu. Teegardenova zvijezda je najmanja zvijezda gdje su istraživači do sada mogli izravno izmjeriti težinu planeta.


“Ovo je veliki uspjeh za projekt Carmenes, koji je posebno dizajniran za traženje planeta oko najlakših zvijezda”, kaže profesor Ansgar Reiners sa Sveučilišta u Göttingenu, jedan od vodećih znanstvenika projekta.


Iako su planetarni sustavi oko sličnih zvijezda poznati, oni su uvijek bili otkriveni pomoću “tranzitne metode” – planeti moraju proći vidljivo ispred zvijezde i na trenutak potamniti, što se događa samo u vrlo malom dijelu planetarnog sustava. Ovaj sustav se nalazi na posebnom mjestu na nebu: od Teegardenove zvijezde možete vidjeti planete Sunčevog sustava koje prolaze ispred Sunca.


“Stanovnik novih planeta bi stoga imao priliku vidjeti Zemlju pomoću tranzitne metode”, kaže Reiners.