Virus istočnog konjskog encefalitisa

Opet se pojavio opasan virus kojeg prenose komarci: Rijedak je i potencijalno fatalan

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Virus se pojavio unatoč hladnijim temperaturama, a prije završetka sezone se očekuju brojni slučajevi.Odjel za zdravstvo u Massachusettsu objavio je u petak dva nova slučaja virusa istočnog konjskog encefalitisa (EEE), prenosi CNN.


Novi slučajevi uključuju ženu u šezdesetima i petogodišnju curicu iz grada Sudburyja. Prethodno je prijavljeno pet slučajeva u državi od kojih je zabilježen i jedan smrtni, izjavila je državna epidemiologinja, doktorica Catherine Brown. Dužnosnici Sudburyja potvrđuju da se djevojčica nalazi u bolnici u kritičnom stanju.


Ukupni broj ljudskih slučajeva zaraze virusom EEE ove godine u Massachusettsu je sedam. Iako Brown kaže da se sedam slučajeva smatra velikom brojkom, povijesno gledajući, to nije puno slučajeva.
Najnovija izbijanja događala su se u periodu od 2004. do 2006. godine, a od 2010. do 2012. godine, potvrđena su dvadeset i dva slučaja. Međutim, moglo bi biti više slučajeva prije završetka sezone, a Brown kaže i da je moguće više smrtnih slučajeva.


“Unatoč hladnijim temperaturama, nije neobično vidjeti da su slučajevi zaraze virusom EEE kod čovjeka potvrđeni u rujnu”, izjavila je povjerenica za javno zdravstvo Massachusettsa, doktorica Monica Bharel. “Zbog toga i dalje pozivamo javnost da ozbiljno shvati prijetnju koju komarci mogu predstavljati i da poduzmu korake kako ne bi došlo do uboda.”


Trideset i šest zajednica Massachusettsa sada je u rizičnoj skupini. Četrdeset i dvije su u visokom, a njih 115 u umjerenom riziku od zaraze virusom, prema državnom zdravstvenom odjelu. Dodatni slučajevi virusa potvrđeni su ove godine kod životinja u Massachusettsu i to kod osam konja i jedne koze.


Virus EEE je rijedak i potencijalno fatalan. Obično se svake godine prijavi samo pet do deset slučajeva kod čovjeka, ali oko 30 posto svih slučajeva rezultira smrću, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Zdravstveni djelatnici preporučuju sprječavanje uboda komaraca u cilju borbe protiv EEE-a, a savjetuju sprej protiv kukaca, odjeću koja potpuno pokriva tijelo i boravak u kućama, prenosi CNN.