Šesto masovno izumiranje

Oko milijun vrsta biljaka i životinja prijeti potpuno izumiranje. Razlog? Ljudi

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, već se događa "masovno izumiranje", od kojih se posljednje dogodilo prije 66 milijuna godina u događaju izumiranja kada je dinosaure uništio asteroid.Novo izvješće francuskog AFP-a navodi da bi do milijun vrsta životinja moglo izumrijeti kao izravan rezultat utjecaj ljudi.


Izrađen od strane UN-a, nacrt izvješća je detaljno opisao što su ljudi učinili kako bi izazvali takvo uništavanje okoliša.


Jednako značajnu opasnost kao klimatske promjene predstavljaju gubitak čistog zraka i vode, šume koje apsorbiraju CO2, insekata koji oprašuju biljke, riba bogatih proteinima i mangrovih šuma koje blokiraju oluje.
Prema mišljenju mnogih stručnjaka, već se događa “masovno izumiranje”, od kojih se posljednje dogodilo prije 66 milijuna godina u događaju izumiranja kada je dinosaure uništio asteroid.


Znanstvenici kažu da je na zemlji oko osam milijuna vrsta, od kojih su većina insekti. Međutim, četvrtini svih životinja i biljaka prijeti izumiranje.


Znanstvenica Rebecca Shaw, direktorica Svjetskog fonda za prirodu (WWF), kazala je da je vrijeme ograničeno, ali da nije kasno za promjenu.


“Ako želimo imati održiv planet koji će pružati usluge zajednicama širom svijeta, moramo promijeniti sadašnji smjer djelovanja u sljedećih deset godina, baš kao što to trebamo učiniti s klimom”, rekla je za AFP.


Prema izvješću, izravni uzroci gubitka vrsta, po važnosti, su smanjenje staništa i promjena u korištenju zemljišta, lov ili trgovina dijelovima tijela životinja, klimatske promjene i vrste kao što su štakori, zmije i komarci koji se nađu na brodovima i u avionima.


Iako još imamo dug put da popravimo štetu koju smo učinili planeti, kampanje poput #Trashtag čine stvarnu razliku. Viralna inicijativa izaziva ljude da pokupe smeće u svom lokalnom području ili na svojim putovanjima, s ciljem da se očiste javni prostori i prirodna mjesta kao što su plaže.