Uravnotežen unos

Odlična vijest za kavoljupce: Studija potvrđuje da pozitivno djeluje na zdravlje kostiju

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Uz to su ljubitelji kave manje izloženi lomovima kostiju i obolijevanju od osteoporoze. Teško vam je zamisliti početak dana bez aromatične i tople šalice kave? Volite popiti i jednu šalicu nakon ručka? Možda i nakon posla? Brojna istraživanja su pokazala kako normalan unos kave pozitivno utječe na ljudski organizam, a najnovija je pokazala kako ljubitelji kave imaju jače kosti.


Istraživanje, koje je objavljeno u “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, a napravljeno od strane Sveučilišta u Hong Kongu, pokazalo je zanimljive rezultate kada je poveznica kave i zdravlja kostiju u pitanju. U istraživanju je sudjelovalo 564 odraslih sudionika čije navike ispijanja kave su ispitali znanstvenici.


S druge pak strane su usporedili zdravlje njihovih kostiju. Istraživanje je pokazalo da oni sudionici koji konzumiraju kavu imaju gušće kosti od onih koji kavu piju rjeđe ili je uopće ne konzumiraju. Uz to su ljubitelji kave manje izloženi lomovima kostiju i obolijevanju od osteoporoze. 
Koliko je kava dobra za naše zdravlje, godinama se lome koplja. Naravno, pri tome se misli na uravnotežen unos kave koji ne prolazi dvije do tri šalice kave dnevno. No, jedno istraživanje je pokazalo da čak i ekstremni unos kave nema toliko negativne posljedice koliko se vjerovalo.


Nedavno provedena studija na londonskom Queen Mary Sveučilištu je pokazala kako čak i prekomjerni unos kave ne opterećuje toliko krvožilni sustav koliko se vjerovalo da čini. 


Ispitano je preko 8.000 sudionika koji su, vjerovali ili ne, konzumirali 25 šalica kave dnevno. Pomnim praćenjem ispitanika uočeno je kako čak i tako velika konzumacija kave ne opterećuje u velikoj mjeri krvni tlak. Naravno, ovo istraživanje je ispitivalo ekstreme jer nitko ne bi trebao piti više od maksimalno tri kave dnevno.