Znanstvenici ga promatraju

Novootkriveni asteroid mogao bi doći blizu Zemlje za nekoliko desetljeća

Portal Novilist.hr

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Na temelju promatranja putanje asteroida, rizik od sudara je još uvijek relativno nizak – manji od 1%, ali te šanse se mogu i povećavati ovisno o novim istraživanjimaNapretkom tehnologije znanstvenicima postaje lakše otkriti potencijalno prijeteće objekte u svemiru. Iako su to odlične vijesti, još uvijek ne možemo znati koliku prijetnju zapravo može predstavljati neki primjećeni objekt, prenosi MSN.


Upravo je to slučaj s novootkrivenim asteroidom 201 SU3 kojega znanstvenici trenutno ne smatraju opasnim, ali može postati ozbiljan problem za nekoliko desetljeća. Novi asteroid je nedavno dodan na popis rizika Europske svemirske agencije, a trebao bi doći jako blizu našega planeta za oko 65 godina.


Na temelju promatranja putanje asteroida, rizik od sudara je još uvijek relativno nizak – manji od 1%, ali te šanse se mogu i povećavati ovisno o novim istraživanjima. Navodno bi asteroid trebao proći unutar deset tisuća kilometara od Zemlje što je još uvijek bezopasna daljina, ali i dovoljno bliska da znanstvenici imaju na oku ovaj asteroid.  
Znanstvenici će u narednim godinama biti u stanju povećati sigurnost svojih predviđanja i nadamo se isključiti mogućnost da bi SU3 mogao predstavljati prijetnju našem planetu.