Megalitički spomenik

Novo otkriće: ”Posljednje što smo očekivali jest da nas netko iz Amerike nazove i kaže da ima dio Stonehengea”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Dio Stonehengea je šeszedeset godina putovao po Americi s njegovim "vlasnikom", a sada se napokon vratio kući. Prije šezdeset godina je nestao dio kultnog Stonehengea tijekom restauracije. Od tada je nestali kamen putovao preko Atlantskog oceana do SAD-a, zajedno s muškarcem koji ga je uzeo kao suvenir. Dragocjeni kamen je sada napokon vraćen kući.


Upravo bi taj kamen mogao pomoći znanstvenicima da napokon otkriju jednu od najvećih misterija – otkuda je kamen za Stonehenge zaista stigao. Tijekom radova 1958. godine, jezgra u obliku tube je maknuta. Od tada stoji u uredu radnika Roberta Phillipsa, koji je bio uključen u projekt, doznajemo s Guardiana.


Kad se Phillips preselio u SAD, uzeo je kamen sa sobom, ali mu je savjest proradila kako mu se približavala devedeseta godina života. Zamolio je svoju obitelj da se pobrine o vraćanju suvenira natrag u Wiltshire.
Do sada se doznalo da je maleno plavo kamenje za Stonehenge doneseno sa sjeverozapada Walesa (Preseli Hills), ali originalno porijeklo većeg kamenja je još uvijek nepoznato. Projekt koji predvodi profesor David Nash sa Sveučilišta u Brightonu istražuje kemijski sastav kamenja (sarsena) da bi se odredio njihov izvor.


Projektni tim je već koristio ručni prijenosni spektrometar za istraživanje kemije kamenja pomoću rendgenske fluorescencije, tehnike bez razaranja. Međutim, jezgra sada daje priliku za analizu neprobojnog interijera kamena. Nash je dobio zeleno svjetlo da koristi destruktivno ispitivanje na malom uzorku vraćene jezgre.


Arheolozi su 1958. godine podigli čitav pali trilitom – luk kojeg tvore dva okomita kamena s trećim na vrhu. Tijekom radova su pronađene pukotine u jednom od vertikalno postavljenog kamena, a da bi se ojačali, probušene su jezgre kroz kamen i umetnute metalne šipke. Popravci su bili maskirani malim čepovima koji su izrezani iz fragmenata sarsena pronađenih tijekom iskopavanja i danas ih je vrlo teško vidjeti.


Obnovu je poduzela tvrtka za rezanje dijamanata Van Moppes, koja je imala ured u Basingstokeu (Hampshire). Upravo je u toj firmi radio Phillips. Dugi niz godina ovaj komadić Stonehengea, dugačak 108 centimetara, bio je ponosno postavljen na posebnom mjestu u njegovom uredu u Basingstokeu.


Phillipsovi sinovi Robin i Lewis, prezentirali se kamen engleskoj kustosici Heritagea, Heather Sebire.


„Naš je otac oduvijek bio zainteresiran za arheologiju i prepoznao je veliku važnost dijela spomenika u njegovoj skrbi. Njegova je želja da se vrati Stonehengeu. Svi smo oduševljeni što se jezgra vratila kući, posebno zato što se sada koristi za daljnja važna istraživanja.”, kaže Lewis, a prenosi Guardian.


„Posljednje što smo očekivali bilo je da nas nazove netko iz Amerike i kaže nam da ima komad Stonehengea. Vrlo smo zahvalni obitelji Phillips što su donijeli ovaj intrigantni komad kući. Proučavanje Stonehengeove jezgre bi nam moglo reći više o tome odakle potječe sarsen kamenje.“, priznaje Sebire.


“Konvencionalna mudrost sugerira da su svi oni došli iz relativno obližnjeg Marlborough Downsa, ali početni rezultati iz naše analize pokazuju da u stvari sarsen može doći s više od jednog mjesta. Nadamo se da će nam naši geokemijski otisci sarsena u Stonehengeu i samoj srži, u usporedbi s uzorcima iz područja južne Engleske, napokon otkriti njihovo originalno porijeklo“, zaključuje Nash za Guardian.