Globalno zatopljenje

Nova NASA-ina karta može pomoći u predviđanju budućih otapanja ledenjaka

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Nova karta otkriva prethodno nepoznata topografska obilježja koja oblikuju ledeni tok na Antarktici. Ta obilježja, prema istraživanju, imaju "velike posljedice na reakciju ledenjaka na klimatske promjene"Nova karta planina, dolina i kanjona skrivenih pod ledom Antarktike otkrila je najdublju točku koja će pomoći u predviđanju budućih gubitaka leda, prenosi MSN. Zamrznuti južni kontinent može izgledati prilično ravno i besprijekorno, ali ispod leda se nalazi kontinent teksture kao i bilo koji drugi. 


Upravo ta tekstura je, prema znanstvenicima, vrlo važna za predviđanje kako i kada će se otapati led te koja su područja najosjetljivija u današnjem sve “zagrijanijem” svijetu. NASA-ina karta nazvana BedMachine Antarktika prati mjerenja kretanja leda, seizmička mjerenja, radare i druge podatkovne točke kako bi se stvorila najdetaljnija slika dosad. 


– Koristeći BedMachine za zumiranje pojedinih dijelova Antarktike možemo pronaći osnovne detalje, kao što su udubine i izbočine ispod leda koji mogu ubrzati, usporiti ili čak zaustaviti povlačenje ledenjaka – kaže Mathieu Morlighem, znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornija i glavni autor istraživanja NASA-ine karte. 
Nova karta otkriva prethodno nepoznata topografska obilježja koja oblikuju ledeni tok na Antarktici. Ta obilježja, prema istraživanju, imaju “velike posljedice na reakciju ledenjaka na klimatske promjene”. 


Zbog globalnog zatopljenja sve je važnije razumijevanje kako led teče na Antarktici. Ako bi se sav led s kontinenta otopio, razina mora globalno bi se podigla za 60 metara, navode u istraživanju. I minimalno otapanje moglo bi imati razorne globalne učinke. 


NASA-ina karta nudi mnoštvo novih informacija o tome na kojim je točno regijama kontinenata najveći rizik za otapanje leda u ocean u budućnosti.