klimatske promjene

Noćna temperatura u SAD-u u srpnju najviša u 128 godina otkad postoje podaci

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Teksas je ove godine u srpnju imao prosječnu dnevnu temperaturu nevjerojatnih 37,8 stupnjeva. Noć tamo nije donijela olakšanje jer je prosječna temperatura od zalaska do izlaska sunca u prosjeku iznosila 23,5 stupnjeva CelzijusaAko i postoji nešto umirujuće i olakšavajuće u toplinskim valovima i ekstremnim temperaturama ovo ljeto u Hrvatskoj, onda je to dojam da bar noći nisu nepodnošljivo vruće što možemo osjetiti i ovih dana .


Na drugoj pak hemisferi gdje također haraju ekstremne vrućine i suše, u SAD-u, čini se nema ni noćnog olakšanja za ljude, životinje i biljke. Naime prema podacima klimatologinje Nacionalne agencija za istraživanje oceana i atmosfere Karin Gleason, ovaj srpanj 48 središnjih država SAD-a (isključujući Aljasku i Havaje) bilježe najvišu noćnu prosječnu temperaturu otkad se čuvaju podaci , a to je dugih 128 godina.


Da s klimom i dalje nešto ozbiljno nije u redu, ne govori toliko podatak da je prosječna noćna temperatura iznosila ugodnih 17,6 stupnjeva Celzijusa, nego da je ta brojka za 1,7 stupanj viša od prosjeka 20. stoljeća koje je u zadnjih dvadesetak ili tridesetak godina svoga isteka također već bilježilo drastičan rast temperatura.
Spomenute brojke su prosjek koji uključuje i hladnije sjeverne države uz Kanadu, no južne jednostavno gore na vrućini. Primjerice, Teksas je ove godine u srpnju prvi put od kad postoje mjerenja imao višu prosječnu dnevnu temperaturu od 100 Fahrenheita, jedinice kojom se mjeri temperatura u SAD-u, što u nama razumljivijim Celzijusima iznosi nevjerojatnih 37,8 stupnjeva. Noć tamo nije donijela olakšanje jer je prosječna temperatura od zalaska do izlaska sunca u prosjeku iznosila 23,5 stupnjeva Celzijusa.


Ono što stručnjaci u slučaju noćnih temperatura ističu kao bitno je utjecaj na ljudsko zdravlje.


“Kad imate dnevne temperature koje su na ili blizu rekordno visokih vrijednosti i nemate oporavak preko noći s padom temperatura, to predstavlja veliki stres za biljke, životinje i ljude. To je ozbiljan problem.”  – rekla je Karin Gleason za AP.


Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere je u petak također objavila svoje podatke o globalnoj temperaturi za srpanj u kojem su neke države poput Velike Britanije rušile rekorde najviših temperatura, pokazujući da je to u prosjeku šesti najtopliji mjesec u povijesti s prosječnom temperaturom od 16,67 stupnjeva Celzija), što je 0,87 stupnjeva Celzija toplije od prosjeka 20. stoljeća.