Didier Queloz

Nobelovac tvrdi: “Siguran sam da izvanzemaljci postoje. Za 30 godina bi ih mogli opaziti”

P. N.

Didier Queloz prije nekoliko dana proslavio je osvajanje Nobelove nagrade/Foto REUTERS

Didier Queloz prije nekoliko dana proslavio je osvajanje Nobelove nagrade/Foto REUTERS

Švicarac kaže kako je siguran da mi nismo sami u svemiru, a s obzirom da te riječi dolaze od čovjeka koji je dobio Nobela zbog istraživanja svemira, možemo s pravom vjerovati u njegove tvrdnjeJedan od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku ove godine zbog revolucionarnih otkrića o svemiru Didier Queloz smatra kako ćemo u sljedećih 30 godina otkriti život izvanzemaljaca, prenosi MSN.


Švicarac kaže kako je siguran da mi nismo sami u svemiru, a s obzirom da te riječi dolaze od čovjeka koji je dobio Nobela zbog istraživanja svemira, možemo s pravom vjerovati u njegove tvrdnje.


– Ne mogu vjerovati da smo mi jedina živa bića u cijelom svemiru. Jednostavno je previše planeta, zvijezda i kemija je univerzalna – rekao je Queloz nakon dodjele Nobelove nagrade.
On je nagrađen sa svojim kolegama zbog otkrića prve egzoplanete na orbiti oko zvijezde nalik suncu, osim naše vlastite.


Niti jedan planet osim onih u našem sunčevom sustavu nije bio pronađen prije njihovih otkrića.


– Kemija koje je dovela do naših života na Zemlji, morala se dogoditi i drugdje. Zato jako vjerujem da ima života i na drugim planetima. Život je počeo puno prije životinja i ljudi na Zemlji.


Nobelovac je dodao i da će nam izvanzemaljci u sljedećih sto godina biti poznati, ali i da bi u narednih 30 godina znanstvenici mogli osmisliti napravu koja će opaziti izvanzemaljce u dalekom sunčevom sustavu.