Krvni test

Neprestano se osjećate iscrpljeno, bez snage i energije? Znanstvenici bi mogli imati rješenje za vas

Hina

Foto Unsplash

Foto Unsplash

Slabost koju osjećaju bolesnici sa sindromom kroničnog umora dugotrajna je i iscrpljujuća. Preumorni su za obavljanje uobičajenih aktivnosti i lako se iscrpe bez vidljivog uzrokaLONDON Američki znanstvenici kažu da su korak bliže razvoju dijagnostičkoga krvnog testa za sindrom kroničnog umora, stanja koje karakterizira neprestani osjećaj iscrpljenosti te nedostatak izdržljivosti, snage i energije.


Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford objavili su da je pilot istraživanje u koje je bilo uključeno 40 osoba, među kojima 20 zdravih, pokazalo da je testiranjem biomarkerima ispravno identificirana bolesna polovina.


Sindrom kroničnog umora (Chronic Fatigue Syndrome; CFS) ili mijalgični encefalomijelitis (Myalgic Encephalomyelitis; ME) skupina je simptoma koji se manifestiraju kroz golemu iscrpljenost.
Slabost koju osjećaju bolesnici sa sindromom kroničnog umora dugotrajna je i iscrpljujuća. Preumorni su za obavljanje uobičajenih aktivnosti i lako se iscrpe bez vidljivog uzroka.


Ostali imptomi često uključuju opću bol, čak i u ležećem položaju, nesvjesticu, nejasne misli, simptome slične gripi, česte infekcije, bolove u mišićima i zglobovima, anksioznost i depresiju te smanjenu spolnu želju.


CFS pogađa dva i pol milijuna ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i čak 17 milijuna u svijetu.


Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, analizirani su uzorci krvi dobrovoljaca uz pomoć takozvanog »nanoelektroničkog testa«.


Znanstvenici su iskoristili razne međuprodukte koji su uključeni u metabolički proces u krvnoj plazmi. Kod oboljelih su sudionika istraživanja zabilježene abnormalnosti u više od 20 metaboličkih procesa. Metabolitne vrijednosti oboljelih bile su uglavnom daleko iznad normalnih.


Stručnjaci koji nisu sudjelovali u studiji upozoravaju da još treba provesti puno testiranja prije nego što se otkrije ‘pravi’ biomarker kojim bi se sa sigurnošću dijagnosticirao CFS i omogućilo se da se ova bolest razlikuje od ostalih stanja sa sličnim simptomima.


Simon Wessely, predsjednik psihijatrije na Institutu za psihijatriju i neuroznanost londonskoga Kraljevskog koleža, koji je godinama liječio pacijente sa sindromom kroničnog umora, kaže da studija ipak nije uspjela dati odgovore na dva ključna pitanja: Može li bilo koji biomarker omogućiti razlikovanje pacijenata s CFS-om od onih sa sličnim simptomima i mjere li se ovim testom uzroci bolesti ili njezine posljedice.