Maske iz kućne radinosti

Neki materijali iz kućanstva su čak i efikasniji u sprečavanju prolaska čestica od standardnih N95 i kirurških maski

P. N.

Foto. PIxabay

Foto. PIxabay

Jeans je u istraživanju bio prilično učinkovit u blokiranju čestica, ali kroz njega je teško disati, pa vjerojatno nije dobra ideja napraviti masku od starih trapericaIstraživači sa Sveučilišta Cambridge i Sveučilišta Northwestern testirali su učinkovitost različitih tkanina pri filtriranju čestica između 0,02 i 0,1 mikrometara – otprilike veličine većine virusa – pri velikim brzinama, usporedivim s kašljanjem ili teškim disanjem. Također su testirali standardne N95 i kirurške maske, koje se češće koriste u zdravstvenim ustanovama.


Tim istraživača testirao je sve, od majica i čarapa do traperica i vakumskih vrećica kako bi utvrdio koja je vrsta maske najučinkovitija u hvatanju ultrafinih čestica koje mogu sadržavati viruse poput SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID -19.


Kako piše Scitechdaily, prethodne studije fokusirale su se na mali izbor tkanina kada korisnik normalno diše i kada se čestice izbacuju manjom brzinom. Proučavanje više tkanina i njihovo ispitivanje na većim brzinama daje čvršću bazu dokaza o učinkovitosti maski od pojedine tkanine.
Rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open pokazuju da je većina tkanina koje se obično koriste za nekliničke maske za lice učinkovita u filtriranju ultrafinih čestica. N95 maske bile su vrlo učinkovite, no i ne najbolje, HEPA vrećica koja se koristi u usisavačima u nekim aspektima je zapravo premašila performanse N95.


Što se tiče maski iz domaće radinosti, one izrađene od više slojeva tkanine bile su učinkovitije, a one koje su sadržavale i tvrđi sloj platnenog materija koji se obično koristi za ukrućivanje ovratnika košulja, pokazale su značajno poboljšanje performansi. Međutim, ovo poboljšanje performansi utjecalo je na lakoću korištenja. Naime, kroz takvu je masku puno teže disati nego kroz „profi“ masku N95.


Istraživači su također proučavali performanse različitih tkanina kad su vlažne i nakon što su prošle kroz normalan ciklus pranja i sušenja. Otkrili su da su tkanine dobro funkcionirale dok su bile vlažne i sprečavale prodor čestica slabije, ali dovoljno nakon jednog ciklusa pranja. Međutim, prethodne studije pokazale su da opetovano pranje razgrađuje tkanine, a istraživači upozoravaju da se maske ne smiju upotrebljavati u nedogled.


Testirano je i kako je svaka tkanina djelovala u smislu otpora disanju, na temelju kvalitativnih povratnih informacija korisnika. “Maska koja stvarno dobro blokira čestice, ali ograničava disanje, nije učinkovita maska”, rekla je glavna autorica Eugenia O’Kelly s inženjerijskog odjela Sveučilišta Cambridge. “Jeans je, na primjer, bio prilično učinkovit u blokiranju čestica, ali kroz njega je teško disati, pa vjerojatno nije dobra ideja napraviti masku od starih traperica. Profesionalne N95 maske su puno lakše za disanje nego bilo koje kombinacije tkanina sa sličnom kvalitetom filtracije.”


Istraživanje možda više nije toliko aktualno kao u počecima pandemije kad je je nedostajalo maski na tržištu, ali daje za pravo onima koji su ih sami šivali i daje pravo onima koji i u pandemiji žele izgledati drugačije od drugih. “Pokazali smo da su maske od tkanine iznenađujuće učinkovite u filtriranju čestica koje mogu sadržavati viruse, čak i pri velikim brzinama”, zaključila je Eugenia O’Kelly.