Day of Remembrance

NASA se prisjeća: Ovo su najveće tragedije koje su odnijele živote astronauta

P. N.

Photo/NASA

Photo/NASA

NASA obilježava Dan sjećanja u čast poginulih heroja astronauta koji su dali život za otkrića u svemiru.Povodom Dana sjećanja, NASA je objavila tri najveće tragedije koje su zatresle svemir i promijenile povijest. U priopćenju na službenoj stranici NASA-e, dan je posvećen astronautima koji su izgubili živote uz komentar da agencija poučena tragičnim primjerima, konstantno radi na povećanju sigurnosti posade u letjelicama.


Apollo 1: 1967


Misija Apollo 1 je trebala biti prva od više letova koja će pripremiti teren za NASA-ino prvo slijetanje na Mjesec. Nažalost, letjelica nije nikada stigla do svemira. Tri su astronauta poginula 27. siječnja zbog požara koji je eruptirao unutar Apollovog komandnog modula tijekom testova prije polijetanja.


Virgil I. Grissom, Edward H. White, Roger B. Chaffee/NASA


Virgil I. Grissom, Edward H. White, Roger B. Chaffee/NASA
 


Challenger: 1986


Svemirski shuttle Challenger imao je misiju koja je trebala označiti veliku prekretnici u svemirskim letovima. Shuttle je trebao ostvariti prvo putovanje orbitom jedne američke učiteljice. Čast je imala profesorica društvenih studija iz srednje škole Concord iz New Hampshirea, Christa McAuliffe. Challenger je poletio s postaje u Kennedy Space Centreu 28. siječnja, ali je letjelica eksplodirala nakon 73 sekunde leta. Spremnik s gorivom se raspao, što je uzrokovalo izlijevanje kisika i hidrogena koji su stvorili vatrenu kuglu na visini od otprilike 14 tisuća metara. 


NASA/Challenger posada


NASA/Challenger posadaColumbia: 2003


Fotografija koja prikazuje posadu Columbie 2003, dobivena je razvijanjem filma iz jednog od ostataka letjelice koja se srušila nekoliko minuta prije nego li je trebala sletjeti na Floridu. Letjelica se srušila usred curenja pjene iz vanjskog spremišta, što je uzrokovalo rupu na krilu letjelice. Posljedica je bila katastrofalna za sve članove posade. 


NASA/Columbia posada


NASA/Columbia posada