Moon Diver

NASA planira novu misiju: Istraživat će tajanstvene pećine ispod površine Mjeseca

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Primarni cilj slanja rovera na Mjesec je istraživanje njegove povijesti. Izgleda da NASA planira poslati rover za ekstremne terene koji bi istražio tajanstvene pećine koje leže ispod površine Mjeseca. Primarni cilj misije je istraživanje povijesti Mjeseca, doznajemo s portala Gizbot.


Spilje bi mogle pružiti gotova staništa za buduće misije s posadom, pružiti zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utječu na površinu Mjeseca. Otvorene spilje su se formirale kada su njihovi stropovi pali u lavu ispod površine Mjeseca. 


Rover nazvan Moon Diver, poletjet će na vrhu rakete sredinom 2020-ih. Sletjet će nekoliko stotina metara dalje od dubokih jama Mjeseca i “Mora tišine”. Tamo će biti raspoređen manji rover zvan Axel koji će se približiti većim kraterima, javlja Smithsonian Magazine.
Prikupljajunjem podataka o drevnoj stijeni ispod površine pomoću kotača na roveru, detaljno će se analizirati spilje. “Postoji lijepa poezija za ovaj koncept misije. Apollo 11 sletio je uz rub ‘Mora tišine’,  a pedeset godina kasnije, zaronit ćemo ravno u sredinu”, rekla je Laura Kerber, istraživačica NASA-e, prenosi Gizbot.


Osim toga, američka svemirska agencija planira poslati astronaute natrag na Mjesec u roku od pet godina “svim potrebnim sredstvima”. NASA je ranije namjeravala otići na Mjesec do 2028. godine, nakon što je 2024. godine u orbitu oko Zemljina prirodnog satelita stavila postaju “Gateway”.