Brončano doba

Kraj turske obale pronađena najstarija olupina broda: Datira iz 16. stoljeća prije Krista

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Arheolozi su na obali Antalije otkopali trgovački brod koji datira iz 16. stoljeća prije Krista. Pronašli su ostatke 14-metarskog drvenog broda iz brončanog doba, za koji se vjeruje da potječe iz oko 1600. godine prije Krista. Pronađen je 50 metara od obale u južnoj turskoj provinciji Antaliji.


Brod, koji je sadržavao 1,5 tona bakrenih ingota, pronašli su istraživači iz Odjela za istraživanje podmorja Sveučilišta Antalya. Arheolog Hakan Oniz kaže: “Prema tipologiji poluga, utvrdili smo da je brod pripadao floti trgovačkih brodova iz 16. stoljeća prije Krista. Zahvaljujući tim nalazima, naišli smo na svježe tlo u podvodnoj arheologiji.“, prenosi MSN.


Istraživači su utvrdili količinu poluga na brodu provođenjem trodimenzionalnog skeniranja olupine putem sonarnih istraživanja, fotografskog mozaika i foto-skeniranja. Preliminarna istraživanja pokazuju da je bakar došao iz rudnika na otoku Cipru i da je bio prevezen na Egejsku obalu ili otok Kretu u trenutku potonuća broda.
Oniz kaže da bi olupina mogla predstavljati najstariji trgovački brod ikada otkriven. “Vjerojatno je uhvaćen usred oluje dok je putovao u egejsku regiju s Cipra.“, dodaje. “Nosio je teret bakrenih poluga i vrsta tih poluga nam je pomogla da brod smjestimo u određeno vrijeme.” 


Kaže i da sveučilište planira formirati tim s lokalnim i međunarodnim stručnjacima za petogodišnji projekt kojim bi omogućili daljnje istraživanje olupine, javlja MSN. 


Guverner Antalije, Munir Karaloglu, izjavljuje da je otkriće bilo revolucionarno, opisujući ga kao “Göbekli Tepe” podvodnog svijeta. “Göbekli Tepe” je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu u jugoistočnoj Anatolij, a uključuje najstariji poznati hram na svijetu – stariji od Stonehengea za čak 6000 godina.


Karaloglu kaže da će artefakti iz olupine biti pažljivo uklonjeni i na kraju izloženi u novom muzeju u okrugu Kemer u pokrajini Antalija.