Dragonfish

Konačno riješen misterij prozirnih zuba ribe zmaj – ‘Aliena’ iz dubine oceana

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Izgleda kao stvorenje iz filmova "Alien" i ima slično zlobno raspoloženjeRiba zmaj (dragonfish) živi u tamnim dubinama oceana i izgleda toliko zastrašujuće da bi se lijepo uklopila u bilo koji horor film, posebice zbog svojih prozirnih očnjaka.


Priroda tih prozirnih zuba do sada je bila zagonetka. Znanstvenici su u srijedu opisali što čini ove zube prozirnima, naveli su da su izrađeni od istog osnovnog materijala kao i ljudski zubi, ali da su dramatično reorganizirani, piše Reuters.


Znanstvenici su proučavali vrstu koja se zovu Aristostomias scintillans te se nalaze na dubinama do 1000 metara u Tihom oceanu blizu obala Kalifornije. Ova vrsta veličine olovke dostiže 25 centimetara duljine.
Ima crno, izduženo tijelo nalik na jegulju, a dugi, oštri zubi su veliki u odnosu na veličinu tijela. Izgleda kao stvorenje iz filmova “Alien” i ima slično zlobno raspoloženje.


Zubi, kao i naši, sastavljeni su od vanjskog sloja cakline i unutarnjeg sloja tvrdog, gustog, koštanog tkiva dentina. Dentin se sastoji od nanoskalnih vlakana kolagena obloženog kristalnim oblikom minerala hidroksiapatit, čestog u kostima i zubima. Ove osobine sprečavaju da se bilo koje svjetlo reflektira od površine zuba što doprinosi lovu na druge ribe i škampe.


“Dakle, usta su nevidljiva i plijen je lakše uhvaćen”, rekao je znanstvenik Marc Andre Meyers sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Matter.


“U početku smo mislili da su zubi napravljeni od drugog, nepoznatog materijala”, rekao je Meyers.


“Međutim, otkrili smo da su izrađeni od istih materijala kao i naši ljudski zubi. Međutim, njihova se organizacija značajno razlikuje od organizacije drugih riba i sisavaca. To je za nas bilo iznenađenje. Priroda je zapanjujuća u svojoj ingenioznosti”, dodao je za Reuters.