Istraživanje u Velikoj Britaniji

Količina mrtvih buba na registarskim pločicama automobila ukazuje na alarmantan pad populacije insekata

T.I.

Zanimljivo, pad broja insekata nije isti u cijeloj Velikoj Britaniji. Najveći je zabilježen na području Engleske, čak 65 posto, 55 u Walesu i tek 28 posto u hladnijoj ŠkotskojInsekata u Velikoj Britaniji ima brojčano manje za gotovo 60 posto danas negoli je to bio slučaj prije samo 18 godina  po rezultatima istraživanja udruga za zaštitu prirode Kent Wildlife Trust i Buglife.


Istraživanje pod znakovitim nazivom Bugs Matter poduzima se već skoro dva desetljeća originalnom metodom prikupljanja podataka, koju je teško nazvati znanstvenom, ali su rezultati svakako indikativni.


Naime, podaci se prikupljaju brojanjem broja mrtvih insekata na registarskim pločicama standardne većine s automobila volonetera koji sudjeluju u istraživanju.
Iako je to možda dobra vijest za vlasnike automobila jer ne moraju guliti previše ljepljivih smrskanih buba s prednjeg dijela automobila prilikom pranja, zabrinuti ekolozi smatraju da ovo nije nimalo dobar znak.


Zanimljivo, pad broja insekata nije isti u cijeloj Velikoj Britaniji. Najveći je zabilježen na području Engleske, čak 65 posto, 55 u Walesu i tek 28 posto u hladnijoj Škotskoj.


“Rezultati studije Bugs Matter trebali bi nas sve zabrinjavati i šokirati. Primjećujemo pad broja insekata iza kojeg se kriju ogromne prijetnje i gubitak divljeg života u širem smislu u cijeloj zemlji. Ovakav pad velika je opasnost za cijeli ekosistem i može dovesti do ozbiljnog poremećaja u prirodnom hranidbenom lancu” – smatra Paul Hadaway, direktor zaštite u Kent Wildlife Trust.