Veliko priznanje

Karen Uhlenbeck je prva žena koja je osvojila prestižnu matematičku nagradu ˝Abel˝

P. N.

Izvor: The Norwegian Academy of Science and Letters

Izvor: The Norwegian Academy of Science and Letters

Uhlenbeck je razvila alate i metode u globalnoj analizi, koje sada koriste svi geometri i analitičari. Njezin rad također postavlja temelje suvremenim geometrijskim modelima u matematici i fizici.Američka profesorica postala je prva žena koja je osvojila nagradu ˝Abel˝, jednu od najistaknutijih matematičkih nagrada na svijetu, objavila je na svojoj stranici  Norveška akademija znanosti (The Norwegian Academy of Science and Letters)


Karen Keskulla Uhlenbeck s Teksaškog sveučilišta u Austinu dobila je nagradu koju mnogi smatraju “Nobelom” matematike, a koju svake godine daje kralj Norveške.


˝Karen Uhlenbeck dobila je Abelovu nagradu 2019. godine za svoj značajan doprinos geometrijskoj analizi i baždarnoj (gauge) teoriji. Njezine su teorije napravila drastičan preokret u razumijevanju minimalnih površina, poput onih koje stvaraju mjehurići sapuna˝, rekao je Hans Munthe-Kaas, predsjednik Abelovog odbora.
Uhlenbeck je razvila alate i metode u globalnoj analizi, koje sada koriste svi geometri i analitičari. Njezin rad također postavlja temelje suvremenim geometrijskim modelima u matematici i fizici.


76-godišnja profesorica, uz to što je vrsna matematičarka, je i uzor mnogim ženama te zagovornica ravnopravnosti spolova u znanosti i matematici.


Kao dijete voljela je čitati i sanjala da će postati znanstvenica. Danas je Uhlenbeck gostujuća znanstvena novakinja na Sveučilištu Princeton te gostujuća suradnica na Institutu za napredna istraživanja (IAS). Jedna je od osnivača Instituta za matematiku Park City (PCMI) na IAS-u, čiji je cilj osposobiti mlade istraživače i promicati međusobno razumijevanje interesa i izazova u matematici.


Ona je također suosnivačica Instituta za žene i matematiku (WAM), osnovanog 1993. godine s ciljem osnaživanja žena da se bave matematičkim istraživanjima u svim fazama njihove akademske karijere.


O Abelovoj nagradi


Nagradu Abel dodjeljuje kralj Harald V. svake godine u ime norveškog Ministarstva za obrazovanje i istraživanje za matematičke doprinose širokih razmjera i značaja.


Niels Henrik Abel (1802.-1829.) Bio je norveški matematičar. Unatoč njegovom kratkom životu, on je dao značajan doprinos raznim matematičkim poljima.