Znanstvenici u čudu

Kako je uopće doplivala? Nakon 130 godina viđena je posebna vrsta velikog bucnja

Portal Novilist.hr

FOTO/Mola tecta/Wikipedia

FOTO/Mola tecta/Wikipedia

Znanstvenicima nije jasno zbog čega je riba otplivala više od 6000 kilometara dalje od svog uobičajenog prebivališta. Veliki bucanj pronađen je na obali u Kaliforniji, što je prvi put da je ova riba viđena na sjevernoj hemisferi nakon 130 godina. Riba je dugačka 2.05 metara, a teži nekoliko stotina kilograma. Promatrači su slike ribe objavili na društvenim mrežama, misleći da se radi o velikom bucnju (Mola mola).


Stručnjaci su, vidjevši slike, odmah shvatili da se radi o specifičnoj vrsti velikog bucnja (Mola tecta). Rijetka vrsta je prvi put opažena od strane danskog studenta koji je radio na Novom Zelandu, 2014. godine. Vrsta je formalno identificirana kao “Mola tecta” 2017. godine, prenosi Guardian. “Ne znamo puno o ovoj vrsti”, rekla je istraživačica Marianne Nyegaard, iz Muzeja u Aucklandu. Nyegaar je otkrila i imenovala novu vrstu, te informirala tim iz Kalifornije o pronalasku. 


“Vrlo je uzbudljivo što je ova riba isplivala na obali Kalifornije, jer obitava u hladnim morima. Najsjevernije je viđena kraj Novog Zelanda, Čilea i Perua”, objasnila je Nygaar. Vrlo je teško razlikovati vrste bucnja. Upravo je zato dugo trebalo da se ova vrsta klasificira kao rijetka. “Kad su stigle slike, bile su vrlo jasne. Nisam mogla vjerovati, miješao mi se osjećaj uzbuđenja i nevjerice”, objasnila je Nyegaar za Guardian.
Znanstvenicima nije jasno zbog čega je riba otplivala više od 6000 kilometara dalje od svog uobičajenog prebivališta. “Možda se jednostavno izgubila, ali možda još nismo u potpunosti razumjeli njihovo kretanje. Pod upitnikom je i utjecaj globalnog zatopljenja na selidbu ribe, ali teško je još dati zaključak na osnovu jednog primjerka”, kaže Nyegaar. 


Trenutno su u tijeku istraživanja, koja će se ostvariti u suradnji Sveučilišta Santa Barbara te fakulteta Aarhazs iz Danske, a stručnjaci su prikupili uzorke s preminulog bucnja.