Le Grand K

Je li u pitanju prekretnica za čovječanstvo? Nakon 130 godina stiže nova definicija kilograma

Portal Novilist.hr

Foto iStock

Foto iStock

Počevši od danas, kilogram će biti redefiniran ne drugim objektom, već temeljnim svojstvom prirode poznatim kao Planckova konstanta.Ukupno je 130 godina komad sastavljen od 90 posto platine i 10 posto iridija, veličine loptice za golf, služio kao međunarodni prototip kilograma. To je bio jedini fizički objekt kojim su mjereni svi ostali kilogrami diljem planeta.


Ako su mikroskopski zagađivači u zraku uzrokovali da Le Grand K postane malo teži, onda je i sam kilogram postao malo teži. Ako je strogo čišćenje ili mala ogrebotina uzrokovalo da postane lakši, i sam je kilogram postao lakši.


Trenutno se procjenjuje da je Le Grand K tijekom svog života izgubio 50 mikrograma mase. Ali duga vladavina Le Grand K-a dolazi do kraja, prenosi Great Kashmir.
Počevši od danas, kilogram će biti redefiniran ne drugim objektom, već temeljnim svojstvom prirode poznatim kao Planckova konstanta. Kao i brzina svjetlosti, vrijednost Planckove konstante ne može fluktuirati – ona je ugrađena s izuzetnom preciznošću u samu tvorevinu svemira.


Simbolično, 20. svibanj se slavi kao Svjetski dan metrologije, u znak potpisivanja Konvencije o metru iz 1875. godine. 


“Za razliku od fizičkog objekta, temeljna konstanta se ne mijenja”, rekao je Stephan Schlamminger, fizičar s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) u Gaithersburgu. “Sada će kilogram imati istu masu bez obzira jeste li na Zemlju, na Marsu ili u galaksiji Andromeda.”


Istraživači koji su posvetili svoje živote znanosti o mjerenju, kažu da nova definiciju kilograma – predstavlja duboku prekretnicu za čovječanstvo.


“Sposobnost mjerenja s povećanom točnošću dio je napretka naše vrste”, rekao je Walter Copan, direktor tvrtke NIST, prenosi Phys. 


Napominje se i da promjenu nećemo niti osjetiti, jer će „vage pokazivati iste rezultate“.