Djelo američkih inženjera

Je li ovakav elektronski “flaster” budućnost svakodnevnog praćenja zdravlja organizma?

T.I.

Foto: UC San Diego

Foto: UC San Diego

Ovaj izum inženjera iz San Diega je prvi nosivi uređaj koji istodobno nadgleda kardiovaskularne signale i više biokemijskih razina u ljudskom tijeluČak i u vrijeme kad tehnologija u svakodnevnom životu napreduje galopirajućim korakom, čini se da u izvanbolničkom praćenja funkcija organizma nismo dogurali daleko od EKG holtera s kojim mjerimo električne signale srca kroz određeno razdoblje i koji s hrpom žica i uređajem veličine mobitela nije baš spretan za obavljanje dnevnih poslova, a nije baš ni zgodno spavati s njim.


Valjda imajući i to na umu, inženjeri sa Sveučilišta Kalifornije iz San Diega (UC Can Diego), razvili su neku vrstu elastičnog flastera opremljenog potrebnom elektronikom i senzorima koji prati kontinuirano krvni tlak, broj otkucaja srca i istovremeno mjeri razinu glukoze, laktata, alkohola i kofeina u krvi.


Kako navodi Techxplore, ovo je prvi nosivi uređaj koji istodobno nadgleda kardiovaskularne signale i više biokemijskih razina u ljudskom tijelu.
„Flaster-uređaj” se lijepi na vrat i s obzirom da je riječ o tankom savitljivom sloju, ne predstavlja smetnju za onog tko ga nosi i ne ometa u svakodnevnom životu, a može dati dragocjene podatke.


“Novost je ovdje što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih zajedno na jednoj maloj platformi maloj kao poštanska marka”, rekao je Joseph Wang, profesor nanoinženjerstva na UC San Diego i koautor studije.


Wangov laboratorij razvijao je nosivu opremu sposobnu za istovremeno praćenje više signala u tijelu – kemijskih, fizikalnih i elektrofizioloških. U drugom laboratoriju na sveučilištu istraživači su razvijali mekane, rastezljive elektroničke flastere od polimera. Udruživanjem snaga, istraživači su stvorili prvi fleksibilni, rastezljivi uređaj za nošenje koji kombinira kemijsko osjetilo (glukozu, laktat, alkohol i kofein) s nadzorom krvnog tlaka.


Treba napomenuti da uređaj nije invazivan, razina glukoze, laktata, alkohola i kofeina mjeri se preko znoja i intersticijskih tekućina.


“Ova vrsta nosive opreme bila bi vrlo korisna ljudima s prikrivenim kroničnim zdravstvenim stanjima da redovito prate vlastito zdravlje. Također bi služio kao izvrstan alat za daljinsko praćenje pacijenta, posebno tijekom pandemije COVID-19 kada ljudi minimaliziraju osobne posjete liječnicima”  – rekao je Lu Yin, student nanoinžinjeringa na UC San Diego i suautor studije objavljene 15. veljače u časopisu Nature Biomedical Engineering.


Stručnjaci kažu da ovakav univerzalni uređaj svojim podacima može rano ukazati na stvaranje sepse jer ju odlikuje s jedne strane nagli pad krvnog tlaka i s druge nagli rast laktata.


Inženjeri su osim načina kako preko tako malog tankog uređaja očitati zadane vrijednosti, uspješno riješili i druge tehnološke izazove kao što je isključivanje interferencija signala među senzorima. Kako tvrde, njihov prototip uređaja je prošao uspješno sve testove. Zasada se flaster mora skinuti i očitati preko kompjutera, odnosno posebnog priključka. Sljedeća stepenica u istraživanju je kako spojiti bežično flaster s vanjskim uređajima koji bi u realnom vremenu prikazivali kardiovaskularne signale i biokemijske razine u tijelu.