Vrlo velika masa

Izmjerena najveća crna rupa u obližnjem svemiru: 40 milijardi puta veća masa od Sunca

P. N.

FOTO/Matthias Kluge/ USM Wendelstein Observatory

FOTO/Matthias Kluge/ USM Wendelstein Observatory

Znanstvenici smatraju da je supermasivna crna rupa u kvazaru "TON 618" još masivnija od one u galaksiji "Holmberg 15A"Astronomi s Instituta Max Planck u Njemačkoj izmjerili su masu najveće crne rupe u obližnjem svemiru, prenosi EarthSky. Izmjerena supermasivna crna rupa nalazi se u galaksiji “Holmberg 15A” koja je od nas udaljena oko 700 milijuna svjetlosnih godina.


Za razliku od središnje crne rupe naše galaksije koja ima oko četiri milijuna solarnih masa, ova rekordna središnja crna rupa u galaksiji Holmberg 15A je 40 milijardi puta masivnija od našeg Sunca.


Galaksija Holmberg 15A ima ogromnu vidljivu masu od oko dva trilijuna solarnih masa u zvijezdama, njezino je  središte izuzetno​​ slabo vidljivo. Upravo je to bio razlog posebne zainteresiranosti skupine astronoma s navedenog Instituta i Sveučilišnog opservatorija u Münchenu za ovo područje. 
“Ovo središnje difuzno područje gotovo je jednake veličine kao galaksija Veliki Magellanov oblak. Zato smo posumnjali da se tu nalazi crna rupa s vrlo velikom masom“, kažu astronomi.


Znanstvenici su putem opservatorija Wendelstein, smještenog u Bavarskim Alpama, izmjerili svjetlost koja stiže iz ove regije. Kombinirali su dobivene rezultate s podacima teleskopa Vrlo veliki teleskop (VLS) koji se nalazi u Čileu. Dobili su tako procjenu mase koja se temeljila na izravnom promatranju gibanja zvijezda oko središta galaksije.


“Do sada je provedeno tek nekoliko desetaka izravnih mjerenja mase supermasivnih crnih rupa. Niti jedno od njih nije rađeno na ovako velikoj udaljenosti“, kaže astronom Jens Thomas s Instituta.


Posebno je zanimljiva i veličina horizonta spomenute crne rupe, koji je mnogo veći od čitavog našeg Sunčevog sustava. Pluton je od Sunca udaljen 39,5 astronomskih jedinica (AU), a smatra se da je heliopauza (kraj našeg Sunčevog sustava) udaljena oko 123 AU.


Polumjer horizonta događaja crne rupe “Holm 15A” bi prema njezinoj masi iznosio nevjerojatnih 790 AU, prenosi EarthSky.


Znanstvenici smatraju da je supermasivna crna rupa u kvazaru “TON 618” još masivnija od one u galaksiji “Holmberg 15A”. Procjenjuje se da je njena masa čak 66 milijardi puta veća od Sunčeve.


Ali, kvazar “TON 618” je od nas udaljen više od deset milijardi svjetlosnih godina, dok je galaksija Holmberg 15A od Zemlje udaljena samo 700 milijuna svjetlosnih godina. Stoga je njezina crna rupa poznata kao najmasivnija crna rupa u obližnjem svemiru.