Vrijedno priznanje

Ivan Đikić i Brenda Schulman dobitnici prestižne Louis-Jeantet nagrade za medicinu

Hina

dr. Ivan Đikić / Foto BORIS ŠĆITAR/PIXSELL

dr. Ivan Đikić / Foto BORIS ŠĆITAR/PIXSELL

Nagradom Louis-Jeantet za medicinu 2023. Zaklada odaje priznanje njihovom doprinosu u boljem razumijevanju razvoja bolesti, kao i otkrivanju mehanizma djelovanja novih terapijskih postupaka, kaže se u obrazloženjuZnanstvenici Ivan Đikić i Brenda Schulman zajedno dobivaju nagradu Louis-Jeantet za medicinu 2023. godine za doprinos razumijevanju funkcija ubikvitina i mehanizama ubikvitinacije, objavili su Louis-Jeantet Foundation i Sveučilište Goethe.


Svojim komplementarnim pristupima, Ivan Đikić i Brenda Schulman dali su ključni doprinos području ubikvitina. Brenda Schulman otkrila je tajne kaskada konjugacije ubikvitina, a Ivan Đikić otkrio je kako konjugirani ubikvitin mijenja stanične funkcije na brojne načine.


Nagradom Louis-Jeantet za medicinu 2023. Zaklada odaje priznanje njihovom doprinosu u boljem razumijevanju razvoja bolesti, kao i otkrivanju mehanizma djelovanja novih terapijskih postupaka, kaže se u obrazloženju.
“Jako sam ponosan što sam dobitnik nagrade Louise-Jeantet za medicinu zajedno sa svojom kolegicom i prijateljicom Brendom Schulman. Zahvaljujem svim članovima svog laboratorija, kolegama u Frankfurtu i svim suradnicima diljem svijeta koji su pokazali da je kultura zajedničkog rada i dijeljenja znanstvenih podataka ključna za promicanje novih znanstvenih otkrića.” izjavio je Ivan Đikić


Nagrada Louis-Jeantet za medicinu jedna je od najprestižnijih nagrada za biomedicinska istraživanja. Od 1986. dodjeljuju se svake godine istaknutim znanstvenicima koji još uvijek aktivno istražuju, a namijenjeni su ne samo kao priznanje, već i kao poticanje budućeg inovativnog rada.


Nagrada je vrijedna 500.000 švicarskih franaka. Svečana dodjela nagrade održat će se u srijedu, 26. travnja, u Ženevi, u Švicarskoj.


Ubikvitinacija igra ključnu ulogu u razgradnji proteina i kontroli brojnih životnih procesa. Disfunkcija ubikvitinskog sustava doprinosi razvoju bolesti poput raka, neurodegeneracije, upalnih i kardiovaskularnih bolesti.


Đikić i Schulman članovi Njemačke nacionalne akademije znanosti Leopoldina


Ivan Đikić (1966.) doktorirao je u Zagrebu i na Sveučilištu New York. Osnovao je svoju prvu nezavisnu grupu na Ludwigovom institutu za istraživanje raka u Uppsali, prije nego što je prešao na Sveučilište Goethe u Frankfurtu, gdje je angažiran kao profesor biokemije.


Od 2009. Đikić vodi Institut za biokemiju II na Sveučilištu Goethe kao ravnatelj. Bio je i osnivački direktor Buchmann instituta za molekularne znanosti o životu od 2009. do 2013. Đikić je 2018. imenovan suradnikom Instituta za biofiziku Max Planck u Frankfurtu.


Brenda Schulman (1967.) diplomirala je na Sveučilištu Johns Hopkins i doktorirala na MIT-u. Poslijedoktorski rad obavljala je u Massachusetts General Hospital i Memorial Sloan-Kettering prije nego što je započela samostalnu karijeru u St. Jude Children’s Research Hospital.


Godine 2005. imenovana je istraživačem Medicinskog instituta Howard Hughes, a 2016. angažirana kao direktorica Instituta za biokemiju Max Planck u Martinsriedu u Njemačkoj, gdje je na čelu Odjela za molekularne strojeve i signalizaciju.


Ivan Đikić i Brenda Schulman izabrani su za članove Njemačke nacionalne akademije znanosti Leopoldina, Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) i Američke akademije znanosti i umjetnosti.


Dobili su brojne nagrade, uključujući Đikićevu nagradu Sir Hans Krebs, Njemačku nagradu za rak i nagradu William C. Rose, a od Schulmana Pew Scholar Award, Beckman Young Investigator Award i US Presidential Early Nagrada za karijeru za znanstvenike i inženjere. Oboje su dobili nagradu Gottfried Wilhelm Leibniz i nagradu Ernst Jung za medicinu.