Slučajno otkriće

Istraživački tim slučajno pronašao olupinu broda staru više od stotinu godina

P. N.

FOTO/NOAA Office of Ocean Explorataion and Research, Facebook

FOTO/NOAA Office of Ocean Explorataion and Research, Facebook

Istraživači su testirali novu opremu kada su došli do neočekivanog i uzbudljivog otkrića. Nakon četiri dana pokusne ekspedicije Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), sonarska oprema na ROV-u pod nazivom Deep Discoverer otkrila je nešto nalik morskoj olupini, doznajemo s MSN-a. 


Tim istraživača je istraživanjem došao do zaključka da se vjerojatno radi o drvenom plovilu iz sredine 19. stoljeća, na dnu Meksičkog zaljeva.


„Obično kada pronađemo ili istražujemo brodolome, imamo neke temeljne informacije koje nam dozvoljavaju pronalazak mete. Ali u ovom slučaju, nije bilo nikakvih informacija koje su ukazivale da se tamo nalazi olupina, istraživački je tim jednostavno ‘nabasao’ na nju“, kaže Emily Crum, glasnogovornica NOAA-e.
„Nakon poziva i elektroničke pošte pomorskim arheolozima diljem zemlje, stručnjaci su se uključili u video prijenos s morskog dna, dajući svoja stručna mišljenja prilikom virtualnog urona u dubinu“, stoji u NOAA-inoj izjavi za medije.Novi ROV je snimio video visoke rezolucije na kojem se vidi olupina duljine oko trideset i sedam metara. Relativno netaknuto dno trupa je prekriven, vjeruje se, bakrenim plaštem.


Stručnjaci još nisu odredili vrstu plovila, kao niti kojoj državi pripada.


Na nalazištu je zabilježen veliki broj artefakata bakra i željeza, ali istraživači su uočili nedostatak osobnih stvari. Nedostaje i cjelokupna struktura iznad vodene linije, a neki od drvenih ostataka izgledaju spaljeno, što bi moglo značiti da je brod zapaljen prije potonuća, prenosi MSN.