IFMIF-Dones

Hrvatska i Španjolska zajedno u projektu vrijednom 700 milijuna eura. Ispitivat će materijale za fuzijsku elektranu

Hina

Tonči Tadić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Tonči Tadić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELLHrvatska i Španjolska, koje imaju 55 postotni udjel u 707 milijuna eura vrijednom EU projektu ispitivanja materijala potrebnih za gradnju fuzijske elektrane, u četvrtak su u Granadi formirale zajedničku upravu.


Predsjednik projekta nazvanog IFMIF-Dones bit će Staša Skenžić, šef odjela za međunarodnu suradnju u hrvatskom ministarstvu obrazovanja.


Na sastanku održanom u Granadi, na jugu Španjolske, dogovoreno je da će u upravi sjediti dvoje članova iz Hrvatske, dvoje iz Španjolske, te po dvoje članova iz ostalih zemalja promatrača.
Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postojenja u mjestu Escuzar, 20-ak kilometara udaljenom od grada Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.


Španjolska sudjeluje s 50 postotnim udjelom, a Hrvatska s 5 postotnim.


U petak su se u Granadi okupili i predstavnici još 13 zemalja, te triju institucija koji bi mogli sudjelovati u preostalom 45 postotnom udjelu.


“Sve zemlje su sudjelovale u raspravi te smo jako zadovoljni pokazanim interesom za ulazak u projekt”, rekao je fizičar Tonči Tadić, voditelj hrvatskog tima, za Hinu.


Kaže da je posebno uspješan bio sastanak s delegacijom Japana, a da je veliki interes pokazala i Njemačka.


Na sastanku su bile i delegacije Italije, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Također i međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).


“Očekuje se da EUROATOM uđe s 20 postotnim udjelom”, rekao je Tadić dodavši da ta organizacija prvo želi održati sastanak svoje uprave na kojem bi razmotrila uključenje.


Fizičari bi u budućem postrojenju u Granadi ispitivali materijale do 2035. godine kada bi imali rezultate poslije kojih bi krenula izgradnja fuzijske eletrane. Takva elektrana, koja bi bila efikasnija u odnosu na sve postojeće na svijetu, bila bi izgrađena 2050.


Zasad je nepoznato gdje bi se gradila.


Tadić kaže da i Kina te SAD imaju u planu graditi takve elektrane, no i oni prije toga moraju ispitati materijale.


Hrvatska i Španjolska će idući sastanak održati u listopadu u Granadi kada bi mogli biti poznati i ostali partneri. Projekt će koštati 707 milijuna eura, procjena je iz 2021. godine no moguća su manja odstupanja.


Hrvatska će doprinijeti s 5 posto u projektu davanjem opreme. Oprema bi se mogla proizvesti novcem povučenim iz EU fondova, nadaju se u hrvatskom ministarstvu znanosti na čelu s Radovanom Fuchsom koji je u četvrtak boravio u Granadi.