Curenje plina

Gubimo atmosferu? Znanstvenici upozoravaju: “Ostat ćemo na suhom i pustinjskom planetu”

P. N.

Foto Nasa, Wikimedia

Foto Nasa, Wikimedia

Zbog konstantnog puštanja plina u svemir, Zemlja bi mogla postati crveni planet poput Marsa. Astrofizičarka Anjali Tripathi, u svom je govoru na TED konferenciji opisala zemljinu atmosferu kao vrlo delikatnu. Zemljin tanki veo sastavljen od plinova, uključujući kisik, dozvoljava cvjetanje života.


“Ovo je vrlo je zanimljiv fenomen jer nas njegovo nestajanje treba preplašiti”, napominje Tripathi za DailyStar. 


Zemlja će izgubiti toliko vlastite atmosfere da će se pretvoriti u crvenu pustinju, poput Marsa. Zlosutan gubitak puštanja plina u atmosferu snimila je i NASA.
“Ove slike nedvojbeno pokazuju da naša atmosfera nije čvrsto vezana za Zemlju, već se širi daleko u svemir, i to alarmantnom brzinom”, objašnjava Tripathi. 


Mars, photo: NASA


Mars, photo: NASAAli, Zemlja nije jedini planet koji prolazi ovaj gubitak. Vjeruje se da je to namjenjeno svim planetima. Mars je puno manji od Zemlje i stoga ima manju gravitaciju kojom drži svoju atmosferu, prenosi DailyStar.


Profesorica Tripathi objašnjava da će Sunce postati puno svjetlije, a plinovi će nestati s našeg planeta jer je toplina ono što ga tjera.


“Ono što možemo vidjeti i ono na što možemo biti spremni , jest činjenica da će Zemlja u budućnosti izgledati poput Marsa. Ostati ćemo na suhom i crvenom planetu”, riječi su profesorice Tripathi. Pozitivna je stvar što se ova tranzicija neće dogoditi slijedećih nekoliko milijardi godina.