Novi sustav

Google je razvio algoritam za otkrivanje raka pluća. Tvrde: “Bolji je od radiologa”

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Algoritam je imao veću stopu identifikacije raka pluća od šest radiologa, dok je s jednim bio istovjetanIstraživači Google zajedno s istraživačima u zdravstvu objavili su istraživanje koje je pokazalo da su napravili algoritam za otkrivanje raka pluća s 94,4 posto uspješnosti.


Nalazi su u ponedjeljak objavljeni u časopisu Nature Medicine, što je pokazalo da je, osim visoke stope točnosti, algoritam pod određenim okolnostima nadmašio radiologe. Prema studiji, sustav je postigao stopu uspjeha u 6,716 slučajeva.


Algoritam je imao veću stopu identifikacije raka pluća od šest radiologa, dok je s jednim bio istovjetan.
“Cijeli proces eksperimentiranja je poput učenika u školi”, izjavio je za New York Times dr. Daniel Tse, voditelj projekta u Googleu. “Koristimo veliki skup podataka za obuku, dajemo lekcije i kvizove kako bismo mogli početi učiti što je rak, a što će ili neće biti rak u budućnosti. Dali smo mu završni ispit o podacima koje nikada nije vidio, nakon što smo proveli mnogo vremena trenirajući ga, a rezultat koji smo vidjeli na završnom ispitu je petica”, kazao je Tse.


Međutim, rezultati ove studije u velikoj su mjeri prva verzija algoritamske identifikacije. To je još uvijek daleko od toga da se dokaže kao dovoljno precizan algoritam da bi se mogao koristiti u svim zdravstvenim ustanovama za detekciju raka.


Istraživači koji rade na tehnologiji otkrivanja raka pluća priznaju opasnosti i rizike oslobađanja takvog sustava, a da prije toga sveobuhvatno ne potvrde da je učinkovit i ne budu u mogućnosti osigurati provjere kojima bi se sustav kontrolirao i štitio.


“Surađujemo s institucijama širom svijeta kako bismo dobili odgovor kako se tehnologija može produktivno ugraditi u kliničku praksu”, izjavio je Tse za New York Times.