Novi studij

Filozofski fakultet u Zagrebu pokreće redoviti studij japanologije

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Japanologiju studenti mogu kombinirati s drugim studijskim grupama koje se nude na FakultetuFilozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu od 2024./2025. započinje s provedbom redovitoga prijediplomskoga studija japanologije, priopćio je u ponedjeljak Fakultet.


Novi će studij, počevši s prijediplomskom razinom i kasnijim usavršavanjem na diplomskoj razini, polaznike osposobljavati u standardnom japanskom jeziku, njegovim lingvističkim i društveno-kulturnim osobitostima, podučavati japanskoj povijesti, književnosti, ali i japanskoj kulturi i društvenim odnosima.


Kako se ističe u priopćenju, znanjem i sposobnostima koje svladavaju na studiju, studenti postaju konkurenti za rad u širokom polju zanimanja poput medija, turizma, podučavanja, prevođenja, industrije i trgovine, diplomacije, kao i radom u različitim područjima kulturne djelatnosti.
S obzirom na to da je riječ o dvopredmentome studiju – japanologiju studenti mogu kombinirati s drugim studijskim grupama koje se nude na Fakultetu.


Filozofski fakultet ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju programa japanologije. Od 2004./2005. studij je izvođen kao trogodišnji slobodni studij.


S obzirom na vrsne stručnjake i izvorne govornike koji sudjeluju u izvođenju studija, Fakultet izražavaju uvjerenje da će studij privući velik broj zainteresiranih studenata.


Studij japanologije bit će predstavljen u subotu, 9. ožujka na Filozofskom fakultetu, a tom će prigodom u vrtu Fakulteta biti posađena japanska trešnja (sakura).


Održat će se i natjecanje u govoru japanskoga, a u Auli Fakulteta organizirat će se nekoliko izložbi, radionica origamija, pisanje imena na japanskome i drugo.