Aerosoli

Fascinantna grafika NASA-e pokazuje koliko je naš planet istovremeno lijepo i užasavajuće mjesto

P. N.

Foto NASA

Foto NASA

Koristeći podatke satelita i senzora pa provlačeći ih kroz svoj model u visokoj rezoluciji, NASA svakodnevno izrađuje vizualizacije izgleda zemljine atmosfereRIJEKA Fascinantna grafika NASA-e svjedoči da je svijet u kojem živimo istovremeno nevjerojatno lijepo i užasavajuće mjesto. Ovog smo ljeta diljem planete iskusili rekordne šumske požare, moćne uragane, kao i podizanje ogromnih oblaka saharskog pijeska.


Posljedice ovih pojava vidljive su na tlu, ali ostavljaju i jasne tragove u atmosferi. Čađa od požara, morska sol od oluja i prašina poznati su aerosoli. Zahvaljujući satelitima i njihovim kamerama, te senzorima sa Zemlje, sad ih je moguće pratiti praktički u realnom vremenu.


Koristeći ove podatke i provlačeći ih kroz svoj model u visokoj rezoluciji, NASA svakodnevno izrađuje vizualizacije izgleda zemljine atmosfere. Ovu je ilustraciju izradio NASA-in Earth Observatory u četvrtak.
Crveno predstavlja čađu, ljubičasto prašinu, a plavo morsku sol. Izgleda da normalan dan na zemlji uključuje dva tajfuna koji udaraju u Aziju, uragan koji prijeti Havajima, dok dim i čađa koji su se podigli od ogromnih šumskih požara prekrivaju Sjevernu Ameriku i dostižu Europu, a pijesak se diže iznad pustinja. Vizualizirani iznad tamnih obrisa Zemlje, ovi aerosoli stvaraju praktički psihodelični svjetlosni šou.


Sve su ovo prirodni aerosoli, čiji je efekt pojačan klimatskim promjenama. No, dodatni aerosoli stvaraju se diljem svijeta zbog ljudskih aktivnosti. Središnja Afrika prekrivena je dimom od vatri koje tamošnji farmeri pale kako bi pripremili zemlju za sadnju. Također, male blistave točke, što su na grafici NASA-e vidljive diljem Kine, istočne obale SAD-a, Indije i Europe, predstavljaju gradove, u kojima je zagađenje zraka dovoljno snažno da šalje jasan signal satelitima.


Vizualizirano je i svjetlosno onečišćenje. Gledajući sve to nemoguće je ne pomisliti kako je naš planet jedno zaista posebno mjesto.