Dvostruko bogatije

Europska noć istraživača u petak u Rijeci, najavljen najbolji znanstveni tulum u gradu

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

U cilju popularizacije znanosti građanima će se predstaviti devet sastavnica riječkog Sveučilišta i to kroz 22 istraživačke postaje koje će se protezati od drugog do petog kata Tower centraRIJEKA – Najbolji znanstveni tulum u gradu, Europska noć istraživača, ovog će se petka, 27. rujna, održati u Tower centru od 17 do 22 sata, a kako je najavljeno na konferenciji za novinare, ovogodišnja će manifestacija biti dvostruko bogatija od prošlogodišnje.


Naime, prema najavama rektorice Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, u cilju popularizacije znanosti građanima će se u petak predstaviti 9 sastavnica riječkog Sveučilišta i to kroz 22 istraživačke postaje koje će se protezati od drugog do petog kata Tower centra.


– Prošle je godine Europsku noć istraživača posjetilo desetak tisuća građana, a ove godine očekujemo još više posjetitelja. Uz znanstvenike prirodoslovnog područja u petak će se predstaviti i znanstvenici društvenih znanosti, kazala je rektorica.


Druženje do 22 sata
Ujedno je podsjetila da se radi o europskom projektu čiji je cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušiti predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici.


Noć istraživača istovremeno će se održati u 35 europskih zemalja i 300 gradova, a uz Rijeku, u Hrvatskoj su se u projekt uključili i Zagreb, Split te Pula. Manifestaciju na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a dio je šireg projekta Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night sufinanciranog sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.


Riječki dio programa sastojat će se od različitih pokusa, demonstracija, simulacija, radionica te mnogih drugih popratnih sadržaja, a kako je najavila voditeljica marketinga Tower Center Rijeka Vanja Pletikosa Crnić, tom prilikom će Tower raditi sat vremena dulje nego inače te će se druženje građana i znanstvenika odvijati sve do 22 sata.


Predstavljajući bogat program Nikolina Ivanović iz Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci najavila je simulaciju sudnice Pravnog fakulteta, niz aktivnosti Odjela za biotehnologiju među kojima je i radionica prirodne kozmetike, kao i niz aktivnosti Odjela za matematiku koji će organizirati i matematičku igraonicu.


Posjetiteljima će se predstaviti i Odjel za fiziku, Pomorski fakultet, kao i Medicinski fakultet koji će posjetitelje podučiti kako poboljšati zdravlje putem podizanja razine svjesnosti te Građevinski fakultet koji će pokazati što se događa s građevinama za vrijeme potresa.


Moći će se sudjelovati i u arheološkim istraživanjima kroz iskapanje naselja, upoznati s alatima i uređajima koji se koriste u pametnim gradovima, kao i saznati nešto o morskim lukama, navigacijama te izbjegavanju sudara na moru.


Nagradna igra


Sve će događaje, dodala je Ivana Klarin iz Centra za EU projekte, pratiti i velika nagradna igra, a glavne su nagrade prijenosno računalo, pametni sat te poklon-bon u vrijednosti 500 kuna u knjižari.


– Na petom katu Tower centra bit će zabavni dio gdje će se nalaziti EU kutak u kojem će se posjetitelji moći informirati o EU projektima svih sastavnica riječkog Sveučilišta. Tu će se nalaziti i kutija za nagradnu igru, a ukupno će se podijeliti 18 poklon-paketa.


U nagradnoj igri se može sudjelovati s letkom Europske noći istraživača koji se tijekom tjedna može nabaviti na štandu na Korzu, a tijekom same manifestacije dijelit će je i volonteri u Toweru. Dio letaka distribuiran je i školama, najavila je Klarin.


Ove godine uvertira u manifestaciju je i Pub kviz koji će se 25. rujna s početkom u 20,30 sati održati u River pubu.


U Zagrebu na dvjema lokacijama


Europska noć istraživača, manifestacija koja se već tradicionalno održava svakoga zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima, održat će se u petak, 27. rujna, u Zagrebu na dvjema lokacijama – Europskom trgu i Tunelu Grič.


U Zagrebu će se program Europske noći istraživača održavati od 17 do 22 sata, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene prije svega mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.


Lansiraj vlastitu raketu, upoznaj nevidljive boje


Na glavnoj će se pozornici prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima posjetitelji će moći upoznavati kukce i trkače robote, naučiti sve o Teslinim izumima, eksperimentirati sa zvukom, lansirati vlastitu raketu, upoznati svijet arheologije i nevidljive boje za tekstil, sudjelovati u različitim radionicama te uživati u različitim programima.


Europska noć istraživača dio je projekta koji traje 15 mjeseci, a financira se u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Projekt zajednički provodi 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora i partnera za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima – Agronomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofskim fakultetom, Geodetskom fakultetom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Tekstilno-tehnološkimfakultetom.

Sudionici u zagrebačkom programu još su i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.


Projekt je nastao europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.


Koordinator Europske noći istraživača je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Zajedničke aktivnosti istraživača iz različitih znanstvenih područja koji predstavljaju svoj rad na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju, svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti, poručili su sa zagrebačkog Sveučilišta.