Svemirska agencija

ESA imenovala prvog “paraastronauta”: Osobe s invaliditetom živjet će i raditi u Svemiru

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Bivši britanski paraolimpijski sprinter John McFall dio je nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronautaEuropska svemirska agencija (ESA) u srijedu je imenovala svog prvog “paraastronauta” u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru.


Agencija koja obuhvaća 22 zemlje priopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.


McFall će sudjelovati u studiji izvedivosti osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uvjete je potrebno ispuniti da osobe s invaliditetom sudjeluju u budućim misijama.
“Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno”, rekao je McFall u intervjuu koji je objavljen na ESA-inoj web stranici.Pridružit će se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.


ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.


Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva “paraastronaut”.


Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir McFalla kao “velik korak naprijed”.


“Bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u utjecajnim ulogama doista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše prepreke s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju”, rekla je Alison Kerry, voditeljica komunikacija dobrotvorne organizacije.


McFallu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga u dobi od 19 godina. Osvojio je brončanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.


McFall, 31-godišnji liječnik, pomoći će inženjerima ESA-e da dizajniraju promjene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj skupini kvalificiranih kandidata, priopćila je agencija.


“Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je znanost za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve”, rekao je McFall.