Green Flock

Ekolozi održali dramatično predavanje u Rijeci: ‘Jadran je pun mikroplastike, koja završava i u ljudima’

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mediteran čini jedan posto svjetskih voda, a sadržava 10 posto mikroplastike na svijetu a tu je i Jadransko more kao dio svega toga, rekla nam je zaštitarka Iva Peručić iz Zelenog jataRIJEKA Trenutno se upotrebljava 15 vrsta plastika i nisu sve pogodne za reciklažu. Samo se 10 posto od 350 milijuna tona ovog materijala koji se proizvede godišnje; uspješno reciklira. Budući da se prosjek raspadanja ovog materijala kreće od 200 pa do čak 600 godina plastika predstavlja veliki problem za ekosustav, moglo se čuti na edukativnom predavanju zagrebačke Udruge Green Flock ili Zelenog jata koji je održan u RiHubu s ciljem ukazivanja negativnih posljedica onečišćenja okoliša plastičnim otpadom, s posebnim naglaskom na život u moru.


Udruga je osnovana početkom ove godine, a njezini aktivisti postali su poznati kada su o vlastitom trošku očistili obale nekih hrvatskih otoka, ukazujući kako je plastični otpad i naša stvarnost. Poslije predstavljanja prezentiran je dokumentarac pod nazivom »Plastični ocean«, sniman u više od 60 zemalja u razdoblju od četiri godine a koji je upozorio na alarmantno stanje u svjetskim morima i oceanima.


– Veliki problem predstavlja plastika u moru, pojavnost tog materijala u životinjskom svijetu a onda i u našem organizmu. Mediteran čini jedan posto svjetskih voda, a sadržava 10 posto mikroplastike na svijetu a tu je i Jadransko more kao dio svega toga, rekla nam je zaštitarka Iva Peručić iz Zelenog jata, koja je najavila novu akciju čišćenja za ovo ljeto. Prijave su u tijeku. Na upit gdje je rješenje – Peručić nam je rekla da ono leži u mijenjanju životnih navika (život bez plastike, zero waste model življenja), te razvijanju cirkularne ekonomije.