Čeka se DNK analiza

Egipatski arheolog tvrdi da je otkrio mumiju slavne kraljice Nefertiti

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U sklopu pripreme izložbe "Kćeri Nila" Zahi Hawass je izjavio kako je siguran da su dosad anonimne mumije pronađene u dobro poznatoj Dolini kraljeva u Luxoru, zapravo ostaci poznate egipatske kraljice i njene kćeriJedna od najpoznatijih žena starog Egipta, uz dakako Kleopatru i Nefertari, svakako je legendarna kraljica Nefertiti. Vladarica koju se smatralo jednom os najljepših žena drevnog svijeta, prvo je vladala uz svog muža Ehnatona kojem se pripisuje ukidanje mnogoboštva u Egiptu, a nakon njegove smrti sama. Nasljeđuje je njen posinak, faraon Tutankamon.


Njena smrt 14 stoljeća prije Krista ostala je obavijena tajnom, kao i njeno posljednje počivalište.


No, prema pisanju Egypt Independenta, egipatski arheolog Zahi Hawass tvrdi da je siguran da je njena mumija već otkrivena.
Hawass, bivši egipatski ministar za starine, trenutno priprema izložbu o ženama u starom Egiptu pod nazivom “Kćeri Nila”. U sklopu pripreme izložbe izjavio je kako je siguran da su dosad anonimne mumije pronađene u dobro poznatoj Dolini kraljeva u Luxoru, zapravo ostaci poznate egipatske kraljice i njene kćeri.


Uvjeren je da će u listopadu potvrditi i objaviti da je riječ o mumiji kraljice Nefertiti.


U spomenutom kompleksu posljednjih počivališta vladara već su potvrđeni ostaci i DNK pripadnika 18. dinastije, uključujući tu i njezinog muža Ehnatona i ostale rodbine, kojoj je i Nefertiti pripadala. No, dvije su mumije  ostale neidentificirane i označene šiframa  KV21a i KV21b.


Upravo za njih Hawass tvrdi da je riječ o Nefertiti i njenoj kćeri Ankhesenamen koja se udala za Tutankamona.


Drugim riječima, ostaje samo da se kroz DNK analizu utvrdi postoji li temelja u ovakvoj tvrdnji poznatog egipatskog arheologa, i pričeka jesen za kad je Hawass najavio velike vijesti.