Znanstveno istraživanje

Dijabetes i poremaćaj spavanja je prilično smrtonosna kombinacija

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

sudionici studije s dijabetesom koji su imali i česte poremećaje spavanja imali su čak 87 % veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka (prometna nesreća, srčani udar…), tijekom osam do devet godišnjeg razdoblja praćenja studije u usporedbi s ljudima bez dijabetesa ili poremećaja spavanjaPoremećaj spavanja i dijabetes u su prilično smrtonosna kombinacija prema istraživanju koje su provele američka grupacija bolnica i školskih ustanova Northwestern Medicine i Sveučilište Surrey u Velikoj Britaniji.


Naime, sudionici studije s dijabetesom koji su imali i česte poremećaje spavanja imali su čak 87 % veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka (prometna nesreća, srčani udar…), tijekom osam do devet godišnjeg razdoblja praćenja studije u usporedbi s ljudima bez dijabetesa ili poremećaja spavanja.


“Ako nemate dijabetes, vaši poremećaji spavanja i dalje su povezani s povećanim rizikom od umiranja, ali veći je za one s dijabetesom” – prenosi Sci Tech Daily riječi jedne od autorica studije Kristen Knutson, izvanredne profesorice neurologije i preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg.
“Iako smo već znali da postoji snažna veza između lošeg sna i lošeg zdravlja, ovo istraživanje jasno ilustrira problem” – kaže glavni autor studije Malcolm von Schantz, profesor kronobiologije sa Sveučilišta u Surreyu.  „Pitanje postavljeno o poremećaju spavanja kada su se sudionici upisali ne mora nužno razlikovati nesanicu i druge poremećaje spavanja, poput apneje u snu. Ipak, s praktičnog gledišta to nije važno. Liječnici bi trebali shvatiti probleme sa spavanjem jednako ozbiljno kao i drugi čimbenici rizika i raditi sa svojim pacijentima na smanjenju i ublažavanju ukupnog rizika. ”


Autori su analizirali postojeće podatke gotovo pola milijuna sudionika srednje dobi iz UK Biobank Study. Prema uključenim znanstvenicima, to je prvo istraživanje koje je ispitalo učinak kombinacije nesanice i dijabetesa na rizik smrtnosti. Sudionici su uglavnom imali dijabetes tipa 2, najrasprostranjeniji oblik, iako su neki imali tip 1.


“Željeli smo vidjeti imaju li ljudi i dijabetes i poremećaje spavanja, i je li im gore od samog dijabetesa” – rekla je profesorica Knutson. „Ispostavilo se da su dijabetes i poremećaji spavanja u kombinaciji povezani s povećanom smrtnošću, čak i u usporedbi s onima koji imaju dijabetes a nemaju poremećaj spavanja.”