Clim4Cast

DHMZ predstavio projekt ublažavanja posljedica toplinskih valova, suša i požara

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Interreg, EU

Ilustracija / Foto Interreg, EUDržavni hidrometeorološki zavod (DHMZ) predstavio je u srijedu na Svjetski dan zaštite okoliša „Projekt Clim4Cast” čiji je cilj unaprijediti kapacitete sedam zemalja središnje Europe u razvoju integriranih sustava za prognozu toplinskih valova, suša i šumskih požara.


Projektom partneri iz Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Poljske žele osigurati bolju pripremljenost i ublažavanje posljedica klimatskih promjena, osnažujući suradnju i razmjenu znanja među državama Središnje Europe, priopćio je DHMZ.


Klimatske promjene donose sve izraženije ekstremne vremenske uvjete, ali prevencija i priprema za te događaje nisu adekvatno zastupljene u nacionalnim zakonodavnim dokumentima i strategijama pa se projektom Clim4Cast nastoji odgovoriti na tu potrebu.
“Prakse u tim zemljama variraju, a često se ova tri problema tretiraju zasebno“, rekao je na nacionalnom predstavljanju projekta glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler.


Naglasio je da uz stručne i znanstvene izazove koji zahtijevaju suradnju meteorologa i klimatologa, istovremena pojava toplinskih valova, suša i požara zahtijeva koordinaciju među institucijama u području poljoprivrede, zdravstva, vatrogastva i meteorologije.


U transnacionalnom projektu Clim4Cast, DHMZ će primijeniti svoje stručne kapacitete za razvoj prognostičkih alata i unaprjeđivanje sustava ranog upozoravanja na ekstremne klimatske događaje.


“Jedan od ključnih ciljeva projekta Clim4Cast je razvoj sveobuhvatne mogućnosti ranog upozoravanja i praktičnih smjernica koje će biti od koristi javnim i privatnim dionicima na nacionalnoj i regionalnoj razini.


Projektom se razvija baza učinaka suša, toplinskih valova i požara koja će pružiti smjernice za povećanje otpornosti na ove izazove“, objasnila je voditeljica projekta za Hrvatsku Ksenija Cindrić Kalin.


Voditelj Odjela za vremensku analizu i verifikaciju Tomislav Kozarić rekao je da je projekt dobra prilika za unaprjeđenje sustava motrenja i prognoze/upozorenja na suše, toplinskih valova i šumskih požara u Hrvatskoj, posebice stoga što nedostaje sustavna prognoza suše.


Projekt Clim4Cast sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti os 1.913.954 eura, dok su planirana sredstva za DHMZ 151.778 eura. Projekt je započeo 1. ožujka 2023. i traje do 28. veljače 2026.