Lady Gaga

Buba dobila ime po slavnoj pjevačici zbog “smisla za modu”: Upoznajte cvrčka Kaikaia gagu

P. N.

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Međusobno komuniciraju pjevanjem tako da vibriraju stabljikama biljaka. Kaikaia gaga je nova vrsta cvrčaka, a grupa insekata je ime dobila po slavnoj pjevačici Lady Gagi jer su joj “ravni po smislu za modu i neobičnoj pojavi”, prenosi MSN. 


“Ako će postojati Lady Gaga buba, onda će to biti cvrčak jer oni imaju lude rogove i neobičan smisao za modu. Nisu nalik ničemu što ste do sada mogli vidjeti”, kaže Brendan Morris, diplomant na Sveučilištu Illinois koji je cvrčku dao ime.


Morris studira entomologiju, a ime prema slavnoj pjevačici odabrao je u pokušaju da privuče pozornost na cvrčke. Prema izvješću sa sveučilišta, ova bića su “morfološka čuda” s “bizarnim izbočinama” koja mogu nalikovati na svašta, od rogova do lišća uginulih biljaka. Međusobno komuniciraju pjevanjem tako da vibriraju stabljikama biljaka.   
“Volim odvažne forme i boje. Nevjerojatno mi je da grupa koja je stara otprilike 40 milijuna godina ima toliko raznoliku formu, kakvu ne vidimo u drugim skupinama insekata. 


U zbirci Zootaxa, Morris i koautor Christopher Dietrich pišu da Kaikaia gaga predstavlja i novi rod crvčaka. Ovaj primjerak ženke je prvi puta pronađen prije gotovo trideset godina u tropskoj šumi Nikaragve, a jedan je od približno njih tisuću što ih je Prirodoslovni muzej Carnegie iz Pittsburgha, pozajmio Morrisu za istraživanje. 


Primjerak ima obilježja koja se razlikuju od ostalih prikupljenih cvrčaka, a Morris primjećuje i da su njegove dlačice na nožicama različite od ostalih. Njegov je plan otputovati u Nikaragvu gdje se nada pronaći i locirati živući primjerak Kaikaia gage.