Istraživanje

Bacite li sada Lego kockicu u more, mogli bi je tamo pronaći i za čak tisuću godina

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Istraživači su prikupili oko pedeset istrošenih kockica s plaža na jugozapadu Engleske.U svjetskim se oceanima nalazi na milijune malenih komada popularnih lego kockica. Science Alert prenosi da novo istraživanje pokazuje kako samo jednoj kockici treba između 100 i 1300 godina da bi se potpuno razgradila. Godine razgradnje ovise o varijacijama u sastavu plastike te uvjetima u morima.


Skoro pet milijuna komada “legića” palo je u more 1997. godine s broda koji ih je prevozio, a istraživanje procjenjuje da ih je samo djeci u zahode palo više od dva milijuna.


“Lego kocke su jedna od najpopularnijih dječjih igračaka u povijesti, djelomično i zato što su toliko dugotrajne”, kaže Andrew Turner, ekolog sa Sveučilišta Plymouth. “Posebno su dizajnirane za igranje i rukovanje pa ne čudi što ne izgledaju baš istrošeno nakon što su provele desetljeća u moru. Ali, njihova je stvarna izdržljivost čak i nas iznenadila“, kazao je.
Istraživači su prikupili oko pedeset istrošenih kockica s plaža na jugozapadu Engleske, a zatim su usporedili njihov sastav s originalnim arhiviranim kockicama. Klasična kockica je izgrađena od ABS-a (akrilonitril butadien stiren), a nekim pronađenima se promijenila boja ili su bile mutne i malo strgane. Istraživače je šokiralo u koliko se dobrom stanju zapravo nalaze.


“Temeljem razlike u masi između uspoređenih uzoraka starih oko četrdeset godina, procjenjujemo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru”, pišu znanstvenici u istraživanju “Weathering and persistence of plastic in the marine environment: Lessons from LEGO“, objavljenom u zborniku ” Environmental Pollution.”


Unatoč tome što su više desetljeća provele u moru, kockice izgledaju sasvim u redu. Malo su potamnjele, izblijedjele ili zaobljenih rubova, ali inače su u vrlo dobrom stanju, zaključak je znanstvenika.


“Ovo još jednom naglašava važnost pravilnog odlaganja stvari na način da ne predstavljaju potencijalne probleme za okoliš”, naglasio je Turner.