Za posao od kuće morate se sigurnosno pripremiti. Ovo su najbitniji savjeti EuropolaMinistarstvo unutarnjih poslova RH u utorak je objavilo Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu, u aktualnoj situaciji epidemije koronavirusa, upozorivši da se za posao od doma ne mora ‘skockati, ali se mora sigurnosno pripremiti.


 


Europolovi savjeti za siguran rad na daljinu
 


Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj i brojne mjere i Odluke koje su donijete natjerala je mnoge poslodavce da razmotre različite scenarije poslovanja i organizacije rada svojih zaposlenika od doma. Ne morate se ‘skockati’ i odjenuti košulju i kravatu, ali svakako preporučujemo Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu u ovo vrijeme, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.


 


Savjeti i preporuke za poslovne subjekte


 


Poslovnim subjektima preporučuje se da ‘uspostave jasan postupak u slučaju sigurnosnih incidenata’.


 


‘Provedite upotrebu multifaktorske provjere autentičnosti te primijenite mjere poput šifriranja tvrdog diska, vremenskih ograničenja neaktivnosti, jake provjere autentičnosti… Svakako povećajte nadzor sigurnosti i povećajte svijest osoblja o rizicima rada na daljinu. Redovito ažurirajte operativne sustave i aplikacije uređaja – to će pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkog kriminala u kojem se iskorištavaju ranjivosti za koje nema zakrpa’, preporuke su poslodavcima.


 


Savjeti i preporuke za zaposlenike


 


Zaposlenicima se preporučuje korištenje samo uređaja i softvera koji tvrtka stavlja na raspolaganje, kao i stvaranje snažne lozinke.


 


‘Budite na oprezu i pazite na sumnjive aktivnosti i zahtjeve, posebno one financijske prirode. Prije nego što započnete rad na daljinu, upoznajte se sa službenim uređajima, pravilima i postupcima.


 


Izbjegavajte davanje osobnih podataka. Povežite se s korporativnom mrežom samo putem korporativnog VPN-a’, navode iz MUP-a.


 


Također ‘ne dopustite članovima obitelji pristup vašim radnim uređajima. Zaključajte ih ili isključite kada nisu pod nadzorom’.


 


‘Ako je korištenje osobnog uređaja jedina opcija, provjerite jesu li operativni sustav i softver ažurirani, uključujući antivirusni/antimalware program i je li veza zaštićena putem VPN-a koji je odobrila vaša tvrtka’, stoji u preporukama za siguran rad od kuće.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.