Stare više od 7000 godina

U Australiji otkrivene drevne podvodne lokacije Aboridžina: Pronašli na stotine komada drvenog alata

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ta je regija poznata po svojoj bogatoj drevnoj povijesti i rezbarijama na stijenamaAustralske prve podvodne arheološke lokacije kod zapadne obale koje datiraju od prije više od 7000 godina, pomoći će u razumijevanju kulturnog i tehnološkog razvoja njezinih prvih ljudi, rekli su znanstvenici u četvrtak.


Arheolozi u Zapadnoj Australiji otkrili su stotine komada kamenog alata koji su izradili Aboridžini na dvije drevne lokacije sada pod vodom na Dampierovom otočju.


Ta je regija poznata po svojoj bogatoj drevnoj povijesti i rezbarijama na stijenama, a ove dvije lokacije su prve potvrđene podvodne lokacije na kojima su pronađeni dokazi ljudske civilizacije.
»Budući rad bit će proučavanje vještine, tehnologije, kako su izrađivali te alate, kako bismo vidjeli predstavljaju li oni drukčiji kulturološki pristup izradi alata kakav još nismo identificirali u Australiji«, rekao je Reutersu suvoditelj projekta, pomorski geolog Mick O’Leary.


Ronioci sa Sveučilišta Flinders skočili su u vodu kod obale Pilbarae kako bi izvukli aboridžinske predmete s nekoć suhe zemlje, s dubine između 2,44 i 11 metara.


Foto: Reuters


Pronašli su alat za rezanje i bušenje i kamene čekiće stare tisuće godina, rekao je arheolog Jonathan Benjamin, voditelj projekta.