Hi-fi

Zvučnici KLH Model 5 – retro izgled, najnovija tehnologija

T.I.

KLH je i dalje tu, njihove zvučnike struka i ambiciozniji audifili visoko cijene, a pred nama je od ove godine i nova inačica zvučnika Model Five koja se nadovezuje na izvorni dizajn akustičnog ovjesa i istovremeno koristi najnapredniju tehnologiju zvučnika koja je danas dostupnaDanas poznata uglavnom audifilima, tvrtka KLH je – prema informacijama na njihovoj stranici – bila najveća svjetska tvrtka za proizvodnju zvučnika 60-ih godina, zapošljavala je preko 500 ljudi i isporučivala preko 30 000 zvučnika godišnje trgovcima i distributerima na šest kontinenata.


Osim toga, ta firma osnovana 1957. godine u sveučilišnom gradu Cambridgeu, Massachusetts, zaslužna je za revolucionarne ideje i inovacije za nove standarde u audio industriji. Prvi su proizveli stolni FM radio (Model Eight), prve elektrostatske zvučnike punog opsega Model Nine, prvi prenosivi poluvodički gramofon Model Eleven i u suradnji s Rayom Dolbyjem (Dolby Laboratories) prvi ponudili tržištu magnetofon s Dolby redukcijom šuma (Model Forty).


KLH je i dalje tu, njihove zvučnike struka i ambiciozniji audifili visoko cijene, a pred nama je od ove godine i nova inačica zvučnika Model Five koja se nadovezuje na izvorni dizajn akustičnog ovjesa i istovremeno koristi najnapredniju tehnologiju zvučnika koja je danas dostupna.

Foto galerija: KLH Model 5

Originalni Model 5 izašao je 1968. godine i jedan je od najprodavanijih modela tvrtke, a nova inačica se svojim retro izgledom naslanja direktno na originalni zvučnik, no što se tiče tehnologije i arhitekture jedinica KLH je duboko u 21. stoljeću.


Trostazni Model 5 sadrži namjenski dizajnirane jedinice za savršenu reprodukciju kritičnog srednjetonskog područja, nerezonantna kućišta bas i srednjotonske jedinice su dobivene lijevanjem, skretnica je sastavljena od 13 elemenata s Mylar kondenzatorima. U cilju boljeg prilagođavanja zvuka prostoru, na zvučniku je moguće podesiti akustični balans u tri stupnja.


S ovim zvučnicima na koje proizvođač daje jamstvo deset godina, dolaze i stalci kako bi zvučnici bili u idealnom nagibu od 5 posto s obzirom na visinu zvučnika od 66 cm. Kod domaćeg distributera cijena za par iznosi 17 490 kuna.


Najvažniji tehnički podaci:
Frekventni odziv: 42Hz – 20,000Hz +/- 3dB
Niskotonska ekstenzija: -10dB @ 32Hz
Osjetljivost u prostoru: 90.5dB @2.83V / 1M
Osjetljivost na otvorenom: 87.5dB @ 2.83V / 1M
Snaga: 200 W / 800 W vršno
Preporučena snaga pojačala: 20 – 200 W
Najveći SPL (zvučni pritisak) u prostoru: 112.3 dB
Impedanca: 6 Ω (3.5 Ω minimum @140 Hz)
Horizontalna disperzija: 140°
Rezne frekvencije: MF: 380 Hz (2nd Order Electro-Acoustic)
HF: 2,850Hz (2nd Order Electro-Acoustic)
Visokotonac: 25 mm, aluminijska kupola, meki gumeni ovjes
Srednjetonac: 100 mm celulozna membrana, inverzni gumeni ovjes
Niskotonac: 254 mm celulozna membrana, inverzni gumeni ovjes, zavojnica od ravne žice promjera 50 mm