Najveće priznanje

Zajednica tehničke kulture PGŽ-a dobila državnu nagradu “Faust Vrančić”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zajednica je u prošloj godini na inovativan način ostvarila suradnju s nizom partnerskih organizacijaMinistarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za prošlu godinu, a među laureatima je i Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije.


Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.


Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama, a upravo u toj kategoriji nagrađena je i Zajednica tehničke kulture koja ima 36 aktivnih članica.

Svojim upravljačkim tijelima u prošloj godini Zajednica je na inovativan način ostvarila suradnju s nizom partnerskih organizacija, omogućivši tako razvoj kapaciteta nacionalnog saveza brodomaketara Hrvatskog saveza brodomaketara.


Otvorenje “Kuće brodova”


U 2022. godini posebice se ističe doprinos u provedbi projekta Hrvatskog saveza brodomaketara “Kuća brodova” kojim je ostvaren vlastiti prostor i stvoren jedinstveni centar brodomaketarstva i brodomodelarstva.


Zajednica tehničke kulture je bila jedan od nositelja izrade strategije razvoja tehničke kulture Primorsko-goranske županije od 2022. do 2027. godine.


Zajednica je provela program “Umrežimo s(v)e” koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za udruge za dodatno obrazovanje, razvijanje i promicanje tehničke kulture u podzastupljenoj regiji Primorsko-goranske županije.


Program je proveden u osnovnim školama u Skradu i Vrbovskom, a održano je 19 radionica sa 175 polaznika. Također, izrađen je i priručnik za programiranje radi lakšeg svladavanja programa radionica.


Brojne medalje


Takoder je 2022. godine proveden program “Mobilna škola tehničkih aktivnosti” u kojem je odrađeno ukupno 67 radionica za 1.483 korisnika.


Programi su se izvodili u osnovnim školama u Krku, Puntu, Baski, Čabru, Delnicama, Crikvenici, Jadranovu, Selcu, Bribiru, Novom Vinodolskom te Rijeci, s vrlo atraktivnim sadržajima: programiranje u programskim jezicima Scratch i Canva, 3D modeliranje i printanje, 3D olovke, zrakoplovno modelarstvo, dronovi i upravljanje, elektronika, robotika. Uz učenike kao volonteri sudjelovali su i njihovi nastavnici.


Zajednica tehničke kulture PGŽ-a održava cjelogodišnji program popularizacije, cjeloživotnog obrazovanja i suradnje članicama te brojne aktivnosti – cjeloživotno obrazovanje učitelja tehničke kulture, volontera zaposlenih djelatnika u tehničkoj kulturi na području Primorsko-goranske županije.


Zajednica je bila aktivna i u drugim oblicima promicanja sadržaja tehničke kulture, posebice u popularizaciji STEM područja inovacijama, a na nacionalnim izložbama inovacija osvojeno je ukupno 38 medalja.


U svim oblicima aktivnosti koje je Zajednica provela u prošloj godini sudjelovala su 1.984 polaznika i volontera, među kojima su učenici, studenti, nastavnici te umirovljenici.


ZTK PGŽ 50+


Posebice je dobro bio prihvaćen program ZTK PGŽ 50+ za informatičko osposobljavanje osoba starije dobi. Program je proveden u suradnji s gradovima Bakrom i Kastvom te općinom Omišalj.


Radi što lakšeg svladavanja ove tematike izrađen je virtualni priručnik “Prozor u digitalni svijet” prilagođen starijim korisnicima koji se prvi put susreću s računalom, internetom, mobitelom i društvenim mrežama.


Uz ove radionice, ugovorene su i provedene brojne radionice u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Kostreni te Kraljevici.