Skandalozni propust

YouTube usred skandala: Propust algoritama omogućio širenje videa s pedofilskim sadržajem!

Portal Novilist.hr

Pixabay-Youtube Logo

Pixabay-Youtube Logo

Stručnjaci za sigurnost djece, napali su Youtube nakon što je uhvaćeno da je kanal profitirao od slika zlostavljanja djece. Nekoliko desetaka bolesnih videa, stavljenih na stranicu, omogućilo je “krugovima pedofila” da dalje distribuiraju sadržaje. Algoritmi i moderatori kojima YouTube raspolaže, nisu uspjeli maknuti sadržaj. Da bi stvari bile još strašnije, objave na platformi su se i oglašavale. U video sadržajima, pronašle su se i reklame brendova poput Disneyja i Ikee.


Istraga YouTubera Matta Watsona, otkrila je da su pedofili formirali čitavu zajednicu oko videa koji prikazuju malenu djecu. “Videi nisu prikazivali golotinju, ali su prikazivali djecu u kompromitirajućim pozicijama”, rekao je Watson za Sun.


U komentarima ispod videa, pedofili su ostavljali “linkove” koji se poznatiji kao vremenske oznake. Kad kliknete na određenu oznaku, ona bi vas odvela na dio videa u kojem su djeca najviše otkrivena. “Pronašao sam crvotočinu u lakšem lancu pedofila na YouTubeu. Njihov preporučeni algoritam omogućuje pedofilima da međusobno razmjenjuju kontakte, informacije i “linkove” koji dovode do ozbiljne dječje pornografije. Ovaj video radim iz jednostavnog razloga – da podignem svijest o onome što se događa”, izjavio je Watson.
YouTube inače ima sigurnosne mjere koje otkrivaju i automatski sklanjaju sadržaj u kojem je vidljivo zlostavljanje djece. Iako su algoritmi i ljudski moderatori trebali reagirati na videe koje je pronašao Matt, čini se da nisu uspjeli. 


“Bilo kakav sadržaj, uključujući i komentar, koji ugrožava maloljetnike je strašan i imamo jasnu politiku zabrane takvog sadržaja na YouTube. Politiku provodimo čvrsto i agresivno, prijavljujući sadržaje vlastima, uklanjanjem istih s platforme, te ukidanjem korisničkih računa. Nastavit ćemo ulaganja u tehnologiju, timove i partnerstva s udrugama, da riješimo i ovaj problem. Imamo i strogu politiku reklamiranja, pa kad pronađemo sadržaj koji krši naše odredbe, odmah zaustavljamo reklamiranje ili ga potpuno uklanjamo”, rekao je glasnogovornik Youtubea za britanski Sun.


S izjavama glasnogovornika se ne slaže Watson koji tvrdi da, iako je nekoliko pedofila otkriveno, a njihovi komentari uklonjeni, profili im ostaju na stranici.