FTC

YouTube mora platiti kaznu od 170 milijuna dolara zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersNEW YORK YouTube mora platiti kaznu od 170 milijuna dolara jer je nezakonito prikupljao osobne podatke djece bez dopuštenja roditelja, objavila je u srijedu američka savezna uprava za trgovinu (FTC).


Internetska video platforma optužena je da je prikupljala podatke putem ‘cookiesa’ kojima se mogu pratiti korisnici diljem svijeta.


YouTube je akumulirao podatke o onima koji su gledali kanale namijenjene djeci mlađoj od 13 godina a da prije nije obavijestio roditelje i zatražio njihovo dopuštenje.
Tako je prekršio američki zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), kažu u upravi.


“YouTube je iskoristio popularnost među djecom radi stjecanja korporativnih klijenata”, rekao je predsjednik FTC-a Joe Simons.


Platforma je zaradila milijune dolara tako što je, koristeći se ‘cookiesima’, bombardirala oglasima korisnike tih kanala, stoji u tužbi FTC-a i države New York.


Nagodbom se traži od Googlea, koji je vlasnik YouTubea, da FTC-u plati kaznu od 136 milijuna dolara i još 34 milijuna New Yorku.


“Kazna od 170 milijuna dolara 30 je puta veća od dosad najviše kazne za kršenje COPPA-e koju je izrekao FTC”, rekao je Simons na konferenciji za novinare u srijedu.


“Ona je i tri puta veća od bilo koje druge kazne za kršenje privatnosti protiv Googlea izrečene drugim dijelovima svijeta”, dodao je.


YoutTube je odgovorio da će ispuniti zahtjeve FTC-a i u roku od četiri mjeseca izmijeniti pravila o zaštiti podataka djece.


Također je najavio da će prestati objavljivati personalizirane oglase i onemogućiti ostavljanje komentara na dječjim sadržajima.