Ne staju

Xiaomi planira uložiti 7,2 mlrd USD u razvoj 5G-a, AI-a i IoT-a

Hina

Foto promo

Foto promoPEKING Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u četvrtak je priopćio kako u idućih pet godina planira uložiti 7,2 milijarde dolara u razvoj umjetne inteligencije (AI) i mobilne tehnologije pete generacije (5G), potaknut rastom konkurencije.


Izvršni direktor Xiaomia Lei Jun te je planove objavio na društvenim medijima kompanije, no nije naveo pojedinosti o investicijama.


„Moramo pretvoriti našu stalnu prednosti koju imamo u umjetnoj inteligenciji stvari (AIoT) i ‘inteligentnom životu’ u apsolutnu pobjedu na ukupnoj inteligentnoj sceni te potpuno cementirati kraljevski status u eri pametnih tehnologija”, rekao je Lei.
Xiomi je prošle godine priopćio kako će tijekom idućih pet godina u strategiju „All in AioT” uložiti 10 milijardi juana, a najavljenim investicijama to je obećanje dodatno podebljano.


Pekinška tvrtka započela je poslovanje kao proizvođač pristupačnih mobitela, no danas njeni proizvodi koji koriste internet uključuju i pametne televizore i kuhala za rižu.


Međutim, Xiaomi se također suočava s intenzivnom konkurencijom na svom domaćem tržištu. Naime, Huawei je u trećem lanjskom tromjesečju imao 42-postotni udio na kineskom tržištu pametnih telefona.


Lei je u listopadu najavio da kompanija planira u 2020. godini lansirati više od 10 modela s 5G tehnologijom.