Provjerite mobitele

WhatsApp se od nove godine više neće moći koristiti na starijim modelima Android mobitela i iPhonea

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Od 1. siječnja 2021., mobilna aplikacija WhatsApp bit će kompatibilna samo s pametnim telefonima sa sustavom iOS 9 i Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich), ili bilo kojim drugim novijim operativnim sustavomStara je priča u novim tehnologijama da generiranje prodaje novih uređaja ponekad treba malo na silu pogurati. Dobar su primjer Windowsi. Mašina koja je bila brza na operacijskom sustavu XP, ne radi dovoljno dobro i brzo na Windowsima 7. Laptopi i stolna računala na kojima je mnogima omiljena „sedmica“ letjela, s instalacijom procesorski zahtjevnijih Windowsa 10 odjednom postaju prizemljeni, tehnički zastarjeli. Uz novi operacijski sustav najbolje je kupiti mašinu odgovarajućih performansi.


Iako, najupornije i najmanje zahtjevne nisu pokolebale ni prekidi podrške za operacijske sustave ni najave da su korištenjem napuštenih operacijskih sustava ostavljeni na milost i nemilost svih zala cyber prostora i zlih hakera. I dalje globalno 1,3 posto korisnika kompjutera koristi Windows XP, punih šest godina otkad je Microsoft ukinuo podršku, i 22 posto „napušteni“ Windows 7 što ga i dalje čini oko 3 i pol puta zastupljenijim od Appleovih platformi OS X 10.15 i 10.14.


Drugi dobar primjer je propast Windows telefona koji su bili spori, ali uvijek jednako spori za razliku od Androida, i prilično pouzdani. Mnogi od nezahtjevnih korisnika kojima mobiteli služe prije svega za telefoniranje, društvene mreže, fotografiranje i slanje poruka, su i nakon ukidanja podrške za Windowse nastavili koristiti svoje Lumia pametne telefone. No, većina ih se riješila onog trenutka kad je Facebookov Whatsapp odlučio, ne prekinuti podršku, već onemogućiti korištenja te megapopularne aplikacije za pisanu i glasovnu komunikaciju preko Windows telefona. Naime, kad su svi na Whatsappu, korisnik Windows telefona izgubio je jednu od esencijalnih funkcija mobitela.
No, čini se da će ovim putem sad morati krenuti i neki korisnici sveprisutnih Android i Apple pametnih telefona. Naime, od 1. siječnja 2021., mobilna aplikacija WhatsApp bit će kompatibilna samo sa pametnim telefonima sa sustavom iOS 9 i Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich), ili bilo kojim drugim novijim operativnim sustavom.
Drugim riječima, Whatsapp se više neće moći koristiti na „kockastom“ iPhoneu 4, Samsung Galaxyju SII, HTC-u Desire ili Motoroli Droid Razr. Ne postoji statistika kojom bi se moglo utvrditi koliko ljudi u svijetu i dalje koristi ove modele, ali s obzirom da je riječ o modelima starim deset godina, taj bi broj ipak trebao biti mali.