Vladina aplikacija

Vrši se pritisak na Google i Apple zbog aplikacije koja nadzire – žene

Portal Novilist.hr

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Google i Apple su pod pritiskom da se suoče s problemom koji je doveo do toga da Saudijska Arabija još uvijek ima aplikacije za špijuniranje žena. Političari i aktivisti pritišću divove Apple i Google, da završe istrage i krenu s objašnjavanjem zašto njihove “trgovine” dozvoljavaju aplikaciju vlade Saudijske Arabije, kojom se nadziru i kontroliraju žene, doznajemo s Insidera. 


Aplikacija naziva Absher, može se koristiti za odobrenje ili zabranu putnih dozvola za žene. Način na koji to funkcionira, jest slanje SMS obavijesti kojima se prati kad žene koriste svoje putovnice. Prošlog je mjeseca Google obećao ocijeniti aplikaciju. Ocjenom će se utvrditi krši li politiku i odredbe ove internetske tražilice. Istovremeno, direktor Applea, Tim Cook, obećao je pogledati aplikaciju. 


Aplikacija na Google Playju ima uglavnom pozitivne komentare i ocjene. Korisnici su većinom oduševljeni što preko aplikacije mogu napraviti mnoge potvrde, bez čekanja u redovima.  Ali, jedan komentar ipak potvrđuje činjenice zbog kojih većina zahtjeva da se ova aplikacija makne s platformi. “Ocjenjujem ovu aplikaciju s pet zvjezdica jer podržavam žene. Omogućavanje muškarcima Saudijske Arabije da vide aktivnosti svojih žena, dovesti će do toga da će im oni dozvoliti putovanja. Ne vjerujem da je praćenje žena potrebno, ali micanje ove aplikacije će usporiti slobodu žena u Saudijskoj Arabiji”, stoji u jednom od komentara. 
Google Play, Komentar na Absher


Google Play, Komentar na Absher“Apple i Google moraju prestati s odugovlačenjem i napraviti odabir. Hoće li dozvoliti autoritativnu kontrolu vlade nad ženama? Ili će postaviti vrijednosti iznad profita i maknuti aplikaciju sa svojih platformi?”, izjavio je oregonski senator Ron Wyden za Insider. 


“Tim Cook može odugovlačiti određeno vrijeme, a onda će biti prisiljen odlučiti je li ljudski napredak i ljudska prava, važnija od profita ili ne”, izjavila je Yasmine Mohammed, aktivistica za prava žena u Kanadi, za Insider. 


Absher/Google Play


Absher/Google Play