Zizoo.com

Virtualni svijet najma brodova

P. N.

Zizoo je prva platforma koja nema posrednike

Zizoo je prva platforma koja nema posrednike

Zizoo je po prihodima, najveća web platforma za najam brodova na svijetuZizoo.com iako osnovana 2014. smatra se vodećom online platforma za najam brodova. Ime je dobila ime po poznatom oceanografu s crvenom kapicom Jacques-Yves Cousteau čiji nadimak je bio Zizoo. Sa sjedištem u Berlinu, broji oko 35 zaposlenika te uz ured u Beču planira ponovo otvoriti ured u Zagrebu, odakle je tvrtka počela. Zizoo je prva platforma koja nema posrednike i koja čarter tvrtkama nudi odgovarajuću tehnologiju za direktnu komercijalizaciju brodova na globalnom tržištu u stvarnom vremenu. Svojim inovativnim pristupom tvrtka Zizoo unijela je revoluciju u turistički sektor omogućujući jednostavnu rezervaciju više od 11.000 brodova različitih kategorija u 30 zemalja na 500 lokacija. Tijekom 2016. godine niz europskih i američkih investitora, među kojima su se našli Axel Springer Digital Ventures, Mairdumont Ventures, Russmedia te Sam Shank, osnivač i izvršni direktor uspješnog američkog putničkog start-up-a zvanog Hoteltonight, kao i austrijski državni VC fond AWS Gründerfonds, investirao je ukupno 1,7 milijuna eura u Zizoo.


Inovativni pristup


Na internetskoj stranici www.zizoo.com korisnici mogu birati između jedrilica, katamarana, motornih čamaca, glisera i guleta.


Neka od omiljenih plovila uključuju Lagoon 450 katamaran. Od jedrilica su najtraženije one tvrtki Hanse i Bavaria dostupne po početnoj cijeni od 300 eura dnevno za tjedan dana u kolovozu. Prosječna grupa korisnika Zizoo platforme iznajmljuje jedrilicu od 12 do 15 metara po cijeni od 3.000 eura za 7 dana u sezoni – što bi iznosilo 55 eura po osobi dnevno. Većina brodova iznajmljuje se na razdoblje od jednog do dva tjedna. Međutim, često se primaju i zahtjevi za dužim najmom. Cijene za Zizoo općenito počinju od 25 eura dnevno pa sve do nekoliko tisuća za luksuzne motorne brodove i katamarane.
Najskuplji brodovi na Zizoo mogu se unajmiti za 70.000 eura tjedno. Zizoo još uvijek ne djeluje u segmentu visokog luksuza, gdje tipičan najam može ostvariti čak milijun eura tjedno. Većina Zizoo najma nalazi se u srednjem segmentu, između 1.500 – 6.000 eura tjedno za 6 osoba, a ostvarena je i suradnja s tvrtkom Nautika Centar Nava http://www.navaboats.com/hr.