Umro Larry Tesler, inženjer koji je izumio naredbe ‘cut/copy & paste’

Hina

Foto Wikimedia Commons

Foto Wikimedia CommonsSAN FRANCISCO Američki informatički inženjer Lawrence Tesler, izumitelj naredbi “cut/copy & paste” koje su mnogima olakšale korištenje kompjutorskih programa za obradu teksta, umro je u ponedjeljak u 75. godini.


Vijest o njegovoj smrti objavila je tehnološka tvrtka Xerox u kojoj je Tesler neko vrijeme radio.


“Naredbe cut/copy&paste, find&replace i druge izumio je Larry Tesler, nekadašnji istraživač u Xeroxu”, izvijestila je američka kompanija.
“Vaš je radni dan lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama. Larry je umro u ponedjeljak i molimo Vas da nam se pridružite u oplakivanju njegovog odlaska”, poručili su iz Xeroxa.


Tesler je rođen 1945. godine u Bronxu, diplomirao je na sveučilištu Stanford a specijalizirao se za interakciju ljudi i kompjutora. Radio je u Amazonu, Appleu, Yahoou i Xeroxovom istraživačkom centu u Palo Altu.


Na ideju o naredbi ‘cut/copy & paste’ (izreži/kopiraj & prilijepi) navodno je došao potaknut nekadašnjom praksom obrade teksta izrezivanjem pojedinih dijelova i lijepljenjem na mjesta koja bi autori odnosno urednici ocijenili prikladnijima.


“Tesler je autor naredbi ‘cut, copy & paste a objedinio je stručno znanje o kompjutorima s kontrakulturnom vizijom da bi kompjutori trebali biti razumljivi svima”, objavio je na Twitteru Muzej povijesti kompjutora u Silicijskoj dolini.


Naredbe su ušle u široku primjenu zahvaljujući Appleu koji ih je 1983. godine ugradio u softver na kompjutoru Lisa i na prvom Macintoshu.


Tesler je 1980. godine radio za Apple kamo ga je iz Xeroxa doveo Steve Jobs. U Appleu je proveo 17 godina, između ostalog i kao glavni znanstvenik.


Naknadno je osnovao inovativnu tehnološku kompaniju za obrazovanje a povremeno je radio i na razvoju tehnologija za poboljšanje korisničkog iskustva u Amazonu i Yahoo-u.